هنر اقتباس ؛ تعریف صحیح و دقیق اقتباس در هنرهای تجسمی
همچنین صحیح تر است که به جای واژه اقتباس از کنش اقتباس استفاده کنیم چرا که اقتباس نوعی فعل است و کنش اقتباس بر اهمیت فعالیت و خلاقیت موجود در روند این شیوه تاکید می کند
کنش اقتباس در حوزه های ادبیات و هنرهای نمایشی به دفعات مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته که در حوزه ی هنرهای تجسمی به ندرت شاهد این بررسی ها هستیم که این روند در طول پیش رفتن زمان مورد توجه و اصلاح قرار گرفته تا به جایی که شیوه اقتباس در این حوزه ها به یکی از ابزار مهم در بازتولید و آفرینش آثار هنری تبدیل شده.
نکته ای که در شیوه ی اقتباس حائز اهمیت بوده و باید به آن توجه زیادی کرد ” اصالت ” است. بهره مندی اثر هنری از اصالت مبحثی بوده که همواره در طول تاریخ هنر مورد توجه ویژه هنرمندان، پژوهشگران، منتقدان و حتی مخاطبین عام و خاص بوده و اهمیت آن به حدی است که شاهد ارائه ی نظریه های متعددی هستیم.
برخی از محققان مانند دنیس داتن فیلسوف هنر آمریکایی براین باورند که شرط لازم و اصلی برای اصیل بود اثر هنری ” یگانگی ” است، به این معنا که اثر هنری خلق شده از لحاظ ویژگی های ظاهری و زیباشناسی نمونه ی مشابه نداشته باشد.
نمایشگاه هنر ایران: همچنین عده ایی دیگر بر این نظریه معتقدند هنگامی اثر هنری اقتباسی از اصالت برخوردار است که هنرمند آن علاوه بر ویژگی هایی که از اثر مادر بهره گرفته، بینش و خلاقیت فردی خود را در خلق اثر هنری دخیل کند.
براساس این نظریه ها میتوان به این نتیجه رسید که بینش و خلاقیت فردی هنرمند مهمترین عامل در خلق اثر هنری اقتباسی است، چرا که نه تنها اثر خلق شده امضا و معرف بینش هنرمند است بلکه موجب یگانگی و تک بودن آن نیز میشود. همچنین علاوه بر آن که اثر مادر که از آن اقتباس شده، اصالت خود را حفظ میکند و خدشه ای بر اصالتش وارد نمی شود بلکه اثر هنری اقتباسی نیز هم از اصالت بهره مند می شود.