نمایشگاه هنر ایران: نکات اصلی طراحی نشریه و مجله
بعد از تولید محتوای خوب و مفید برای مخاطبان مجله، به جرات میتوان گفت صفحهآرایی و طراحی مجله / نشریه مهمترین مرحلهی تولید یک محصول پر مخاطب است. طراحی و صفحه آرایی حرفهای مجله نه تنها میتواند در جذب و اشتیاق مخاطبان تاثیر گذار باشد بلکه در خوانایی و درک بهتر محتوای مجله نقش بسزایی دارد، که اگر به درستی انجام شود مطمئناً نتیحه مطلوبی را در بر دارد.
در طراحی و صفحه بندی مجله / نشریه عواملی چون دانش و تجربه طراح یا تیم طراحی نقش مهمی را ایفا میکند، به عنوان مثال انتخاب درست یک تصویر ساده توسط یک طراح با تجربه میتواند بار محتوایی و درک مطلب را دو چندان کند.
طراحی مجله چیست؟
صفحه آرایی و طراحی مجله / نشریه را میتوان اینگونه توصیف کرد: ساماندهی و ایجاد روابط منطقی و منظم بین عناصر نوشتاری (تیتر، سوتیتر، زیرتیتر، میان تیتر، لید و متن) و عناصر تصویری (تصاویر، طرحها، تصویرسازیها، شکلها، نمودارها و …) و فضاهای خالی (فضای منفی/سفید) در دو صفحه مقابل هم، در جهت دستیابی به زیبایی، جذابیت، سهولت در خواندن و ایجاد اشتیاق در خواننده را صفحه آرایی (صفحه بندی) مجله میگویند. طراح و صفحه آرا باید مقالات خام را بصورتی خلاقانه، زیبا و درعین حال یکپارچه و منظم صفحه بندی کند که نه تنها خواننده خسته نشود بلکه راغب به مطالعه و پیگیری مطالب مجله گردد.
طراحی، مهمترین عامل جذابیت یک مجله
مهمترین جنبهی جذابیت یک مجله را گرافیک و صفحه آرایی عالی آن مشخص میکند، شاید این جمله را به این شکل نیز می توان گفت که تکنیکهای گرافیکی مجلات، امری ضروری، لازم و غیرقابل اجتناب است؛ چرا که وقتی مجلهای در پیشخوان روزنامهفروشیها یا فروشگاههای تصویرسازی پرزرق و برق مجلات میباشد، این طراحی و صفحه آرایی حرفهای است که باعث جذب مخاطب و فروش مجلات میشود. از اینروست که صفحه بندی و طراحی مجله نوعی اصول تبلیغی نیز به شمار میرود و گرافیستهای مجلات میبایست دارای تخصص و تجربه کافی در این زمینه باشند. بطور کلی هدف از صفحه آرایی ایجاد انگیزه و اشتیاق برای خواندن، زیبایی تصاویر و ایجاد جذابیت بصری در مجله است.
طراحی مجله
صفحهآرایی مجله اگر چه کاری ذوقی و احساسی است، ولی قانونها و دستورالعملهای تدوین شده و مشخصی دارد. به طور طبیعی در پس هر یک از این دستورالعملها، استدلالهای حسی، منطقی و تجربی نهفته است. از زمانی که صفحه بندی در نشریهها مورد توجه قرار گرفت، اختلاف بین روزنامه و مجله آشکار شد. صفحه آرایی و طراحی مجله به سه بخش تقسیم می شود که شامل طراحی ساختارکلی (یونیفرم)، صفحه آرایی و طراحی جلد می شود.
نمایشگاه هنر ایران: در طراحی و صفحه آرایی مجله مواردی متعدد و مختلفی وجود دارد که باید مد نظر قرار گیرد، مواردی نظیر:
گرید بندی، بسته به نوع پروژه متن در یک یا چند ستون از یکدیگر تفکیک میشوند و اطلاعات را واضحتر به مخاطب منتقل میکنند.
نوع و نحوه ی قرار گیری عناصر تشکیل دهنده متن، توجه داشته باشید که آیا متن مورد نظر تیتر دارد، سرتیتیر، فهرست، سوتیتر، زیر تیتر، لید، میان تیتر که به این ترتیب اطلاعات مهمتر از اطلاعات کم اهمیتتر تفکیک شده و مخاطب در مسیر مورد نظر نویسنده قرار میگیرد.
نحوه ی قرار گیری تصاویر و عناصر گرافیکی، رنگها به صفحه جان میبخشند و هنگام انتقال پیام حس روحی و روانی مثبتی را ایجاد میکنند. در عین حال استفاده از رنگهای زیاد باعث شلوغی صفحه و دشواری در جهتیابی اطلاعات متن میشود.
نسبت و میزان فضاهای مثبت و منفی، فضا اطلاعات را منتقل میکنند. هنگام گریدبندی توجه به نظم اطلاعات و انتقال سریع آن به مخاطب ازجمله نکات کلیدی است. ایجاد فضای زیاد باعث تمرکز برروی متن اصلی شود و خواننده را به مکث و تأمل وادارد.
فرم و نحوه ی قرار گیری توضیحات/لیبل ها/ اعداد، اطلاعات سرصفحه و شماره صفحه، نحوه تقسیم بندی و بخش بندی مطالب و … نیز از موارد قابل اهمیت می باشد که در طراحی و صفحه بندی مجله به آنها پرداخته می شود.
با توجه به تنوع و گستردگی مجله ها از نظر موضوع، محتوا و مخاطبان، باید ساختار متفاوتی را برای طراحی و صفحه آرایی هر مجله طراحی و تعیین کرد.
قالب کلی (یونیفرم/تمپلیت) مجله
هر مجله یا نشریه حرفهای برای شروع کار خود به یک قالب کلی نیاز دارد تا هویت مجله و ساختار چیدمان محتوای آن مشخص شود. بطور کلی میتوان گفت در طراحی ساختار کلی مجله به تعیین نوع و روش چیدمان و قرارگیری عناصر نوشتاری و بصری پرداخته میشود.
بطور معمول طراحی قالب کلی مجله / نشریه در دو بخش انجام می گیرد، طراحی ساختار کلی جلد و طراحی قالب کلی متن. برای مثال با طراحی قالب برای جلد میتوان جایگاه و ساختار عناصر مختلف بر روی جلد را مشخص کرد تا در شمارههای مختلف همینطور که محتوا تغییر میکند، ساختار و هویت حفظ شود و مخاطب به راحتی از روی ساختار ظاهری آن مجله یا نشریه را شناسایی کند.
نمایشگاه هنر ایران: طراحی قالب کلی به طراح و صفحه آرای مجله / نشریه این امکان را میدهد تا مجله / نشریه را بطور یکپارچه و قاعده مند طراحی و صفحه آرایی کند.
طراحی جلد مجله
طراحی جلد مجله یکی دیگر از مهمترین اجزاء یک مجله یا نشریه به شمار میرود؛ طراحی جذاب جلد مجله برای ایجاد پلی میان ذهن مخاطب و محتوای مجله میتواند جذابترین بخش کار طراح باشد. مخاطبین از جلد به عنوان سریعترین و آسانترین رابطه بین چشم و مطالب درونی مجله سود میبرند لذا برای جذب و جلبتوجه نمودن ابتدایی و به دام انداختن چشم خوانندگان احتمالی طراحی ویژه و هنرمندانه شرط اساسی میباشد. غالباً ساختار جلد مجله باید به شکلی طراحی شود که دارای شخصیت خاص خود باشد و در ذهن مخاطب ثبت شود تا به مخاطب به سهولت در بین ده ها مجله، مجله مورد نظر خود را بیابد. یکی از بهترین عوامل گرهزنی چشم مخاطب با مجله به واسطه اسم مجله است. البته فراموش نکنید طراحی اسامی نباید به قدری عجیبالخلقه شود که سردرگمی بیننده و پس زدن آن را به همراه داشته باشد.
معمولاً در طراحی جلد مجله یا نشریه از یک تصویر واقعی، تصویرسازی، طراح گرافیکی و یا تصویر ترکیبی بعنوان تصویر اصلی روی جلد استفاده می شود، که با ترکیببندی تیترهای مطالب مهم مجله و در مواقعی چند تصویر کوچک از مطالب مهم چیدمان و طراحی میشوند.
نمایشگاه هنر ایران: توجه به تضاد رنگی میان تصویر و متن ایجاد کنتراست مناسب میان آنها، جذابیت تصاویر استفاده شده و خوانایی متون نوشته شده برروی جلد ازجمله نکات حائز اهمیت در طراحی جلد مجله است. مهمترین نکته در مرحله طراحی جلد مجله ابتکار و خلاقیت طراح است. در این مرحله است که طراح میتواند خلاقیت و هنر خود را به معرض نمایش بگذارد.
طراحی لوگو مجله
لوگو مجله بعنوان عنصری که معمولا همیشه در مجله ثابت می ماند و در ذهن مخاطبان ثبت می شود از اهمیت ویژه ای برخوردار است. لوگوی مجلات معمولا بصورت حروف تایپی و درقالبی گرافیکی و زیبا طراحی میشود که به آن در اصطلاح تایپوگرافی یا لوگوتایپ گفته می شود؛ در طراحی لوگو مجله می بایست علاوه بر زیبایی و جذابیت به سادگی و خوانایی آن دقت ویژه ای شود.