نمایشگاه هنر ایران: همه چیز درباره تنظیم یک رزومه هنری عالی
اگر به فکر نوشتن سوابق فعالیت هنری خود برای معرفی هرچه بهتر هستید و یا اگر بعنوان یک هنرمند بدنبال کار هستید هوشیار باشید که ارائه رزومه فرصت مناسبی برای عرضه و تبلیغ توانایی و مهارتهای شما به کارفرما است. هدف نهایی رزومه این است که ملاقات با کارفرما را برایتان تضمین نموده و در نهایت شما را به سوی میز مصاحبه استخدامی هدایت نماید. به یاد داشته باشید که رزومه شما، نماینده و معرف شما نزد کسانی است که هنوز شما را ندیده و نمی شناسند. پس نحوه طراحی آن به گونهای که معرف قابلیتها و شایستگیهای شما باشد، از اهمیت ویژهای برخوردار است.
این معرفینامه میتواند بصورت تایپ شده در حداکثر یک یا دو صفحه در قالب اوراق چاپ شده و یا نسخه الکترونیکی در قالب فایلهای doc , pdf از سوی هنرمند به کارفرما ارائه گردد. در برخی کشورهای اروپایی و آسیایی به رزومه عنوان سی وی CV که مخففی از عبارت Curriculum Vitae است نیز اطلاق میگردد.
همچنین کارفرمایان مایلند تا قبل از مصاحبه تلفنی و یا حضوری با متقاضیان، ضمن صرفه جویی در وقت خود کارجویان را از روی تجربیات و توانائیهایشان گروه بندی یا اصطلاحاً غربال کنند. این کار به آنها این امکان را میدهد که با رتبه بندی رزومههای وارده، افراد مورد نیاز خود را که دارای انگیزه و توانایی کافی هستند به مصاحبه دعوت و در نهایت بهترینها را استخدام نمایند. بررسی رزومه متقاضیان ضمن ایجاد صرفه جویی در وقت کارفرمایان در مرحله گزینش باعث میشود تا معیارهای سنجشی آنها بشکل مؤثرتری انجام پذیرفته و از پرداختن به تماسها و مصاحبههای غیر مرتبط با موضوع کار اجتناب گردد.
به یاد داشته باشید که همیشه و در هر ارتباطی اولین برخورد نقش کلیدی و مؤثری در ایجاد رابطه ایفاء مینماید و رزومه شما اولین برخورد شما (هر چند غیر حضوری) بوده که نمایانگر شناخت یا تعبیر وی از قابلیتهای شما خواهد بود. لذا دقت داشته باشید که نوع انتخاب کلمات و ساختار جمله بندی شما در ذهن شنونده و خواننده میتواند بیانگر سطح دانش، تحصیلات و تجربیات اجتماعی شما باشد. رزومه شما باید شما را فردی مشتاق و همچنین تجربیات کاریتان را مرتبط و جذاب نشان دهد.
ساختار استاندارد رزومه :
نمایشگاه هنر ایران: هر رزومه از ساختار و قالبی مشخص برخوردار است. این بدین معنی است که محتویات مندرج در رزومه میبایست در قسمتهای مجزا و بترتیبی معین نوشته شود. توصیه میشود قبل از توضیح هر قسمت، عنوان آنرا با یک تیتر از سایر محتویات جدا و مشخص نمائید. این امر سبب میشود تا چشم خواننده بسهولت و سرعت مطالب دلخواه را بیابد. در زیر به بررسی ساختار رزومه در 7 بند میپردازیم که 3 قسمت اول در این بخش و 4 قسمت بعدی در بخش بعد معرفی میشوند.
تاثیر رزومه خوب و پربار در جذب مخاطبان و علاقهمندان :
اگر تمامی تخصص هایتان را دررزومه بنویسید شاید در نگاه اول بسیاری از آنها مربوط به هنر نباشد و خواننده رزومه شما همان اول با خود بگوید: خب که چه؟ اما مطمئن باشید این تاثیر عمیقی در ذهن آن خواننده ایجاد میکند که فلان هنرمند جدایی از هنر در مراحل مختلف زندگی دستآوردهایی و تجارب با ارزشی کسب نموده است و پس از آن ناخوداگاه به هنر شما علاقه بیشتری پیدا میکند، بسیاری از هنرمندان مشهور جهان همچون داوینچی شاید بخاطر هنرشان در ذهن ما باشند اما دلیلی که باعث شده متمایز باشند تخصصهای دیگرشان در زمینههای گوناگون است .. پس حتما موقع رزومه نویسی تخصصهای مثبتتان را فراموش نکنید.
1-اطلاعات شخصی
این قسمت شامل اطلاعات اولیه هنرمند بوده و بعنوان اولین بخش رزومه قرار میگیرد. اطلاعات این قسمت شامل نام کامل، شماره شناسنامه، شماره کارت ملی، تلفن تماس، آدرس ایمیل یا پست الکترونیک، سال تولد و محدوده سکونت هنرمند میباشد. نام باید بصورت کامل (نام و نام خانوادگی) بوده و با سایزی بزرگتر (Bold) درج شود. سال تولد صرفاً جهت اطلاع کارفرما از سن شماست و لذا درج دقیق ماه و روز آن غیر ضروری است. توصیه میشود بدلیل حفظ حریم اطلاعات شخصی از ذکر آدرس بطور کامل پرهیز نموده و صرفاً به مشخص نمودن محدوده سکونت اکتفا ورزید.
2- علایق حرفه ای
این قسمت از رزومه مبین توضیحی مختصر از علائق و خواستگاه حرفهای هنرمند میباشد. لطفاً توجه فرمائید که این بخش از رزومه جنبه اختیاری داشته و در صورت تمایل به درج، پس از اطلاعات شخصی قرار میگیرد. درج مطالب در این قسمت باید صریح و کوتاه باشد یعنی چیزی در حدود دو یا سه خط. با صراحت و صداقت زمینههایی که در آنها علاقمند به کار و فعالیت هستید را توضیح دهید. توجه داشته باشید که علاقه شما امریست جدا از تواناییتان و در این بخش نیازی به اشاره به توانایی و مهارتهایتان نیست. دقت کنید که رابطهای بین علائق شما و کاری که برایش درخواست میدهید برقرار باشد در غیراینصورت شاید کارفرما چنین بیاندیشد که شما درک درستی از نیاز وی و یا وظایف سمت مربوطه نداشته اید. این بخش مربوط است به نمایشی از شخصیت کاری خودتان در ذهن کارفرما. این نکته که کارفرما با خواندن این بخش از رزومه تان شما را راسخ در جایگاهی که خودتان را در آینده در آن میبینید حس نماید، تصویر بسیار مؤثری از شخصیت مصمم و با انگیزه شما در ذهن وی ایجاد خواهد نمود.
3-مدارک و سوابق تحصیلی
ذکر سابقه تحصیلی هنرمند از نکات مهم در نگارش رزومه میباشد و وجود آن ضروری است. لیستی از تحصیلات علمی و دانشگاهی خود تهیه کنید و آنها را بترتیب از آخر به اول در این قسمت درج کنید. دلیل اینکار اینست که کارفرمایان تمایل دارند تا ابتدا بروزترین و آخرین سوابق شما را بررسی کنند. برای هر مورد در لیست، نام رشته تحصیلی، نام دانشگاه یا موسسه و در نهایت تاریخ شروع و اتمام دوره تحصیلی را قید نمائید. در زیر هر کدام از این موارد میتوانید به گرایش رشته مربوطه، دروس اصلی یا مرتبط گذرانده شده، موضوع پروژه یا پایان نامه و در صورت تمایل معدل فارغ التحصیلی خود اشاره کنید. البته ذکر این موارد تنها در صورت مرتبط بودن با کار و سمت درخواستی پیشنهاد میشود و در صورت اشاره از نوع ارتباط آنها با کار مطمئن شوید. توصیه میشود در صورتیکه آخرین مدرک تحصیلی شما کمتر از کارشناسی یا لیسانس است، به معرفی رشته تحصیلی دبیرستانی خود نیز بپردازید.
4-سوابق حرفه ای
نمایشگاه هنر ایران: این قسمت یکی از مهمترین و ضروریترین بخشهای رزومه هنرمند بوده و محل توجه ویژهای برای بسیاری از کارفرمایان محسوب میشود. جهت تکمیل این بخش از رزومه خود لیستی از سوابق کاری و سمتهای خود در گذشته تهیه نموده و آنها را مانند سوابق تحصیلی بترتیب از آخر به اول در این قسمت درج کنید. هر کدام از موارد ذکر شده در لیست این قسمت باید شامل جزئیات زیر باشد.
سمت و عنوان شغلی
نام شرکت، موسسه یا محل کار
مدت زمان فعالیت
مسئولیتهای سمت و کارهای مهم انجام شده
5-تجربیات و دورههای تخصصی
درج این قسمت در رزومه جنبه اختیاری دارد. چنانچه در حال ارسال درخواست برای یک کار تخصصی هستید، میتوانید اطلاعاتی درباره گذراندن دورههای آموزشی مرتبط و یا تجربیات مهم در پروژههای مرتبط بصورت لیستی از عبارات خلاصه شده آماده نموده و آنها را بر حسب تاریخ (از امروز به گذشته) مرتب نمائید. برای هر مورد نام دوره، تاریخ و محل برگزاری آن، طول دوره و نوع گواهینامه اعطایی آن را مشخص نمائید.
6-مهارتها
توصیه میشود پس از ذکر تحصیلات و سوابق حرفه ای، بخشی از رزومه خودتان را به توضیح مهارتهایتان اختصاص دهید. این مهارتها میتوانند هم شامل مهارتهای فنی و تکنولوژیکی مانند کار با نرم افزار یا سخت افزارهای مختلف باشد و هم شامل مهارتهای فردی مانند کارگروهی، مسئولیت پذیری، خلاقیت، نظم پذیری، میزان آشنایی با زبانهای خارجی و نظایر آن.هنگام ذکر مهارتها، میزان آشنایی خود با هر مورد را صادقانه قید نمائید یعنی مشخص کنید تا چه اندازه با زبان انگلیسی آشنا هستید .
7-حضور در کنفرانسها
اگر در حال ارسال درخواست کار جهت انجام کارهای علمی و تحقیقاتی هستید، ذکر تجربیات شرکت در کنفرانسهای علمی و تخصصی از اهمیت ویژهای برخوردار است. لیستی از این فعالیتها تهیه کرده و آنها را بر حسب تاریخ (از امروز به گذشته) مرتب نمائید. برای هر مورد نام سمینار یا کنفرانس را به همراه تاریخ و محل برگزاری قید نمائید.
یک رزومه جذاب چه ویژگیهایی دارد؟
یک شغل خاص یا حوزهٔ کاری مشخص را هدف قرار دهد و فقط به مهارتهای مرتبط با شغل درخواستی محدود شود؛
اطلاعات را واضح و خوانا نمایش دهد و دارای یک سیر منطقی باشد؛
پُرمحتوا اما مختصر باشد؛
علاوه بر محتوای درست، از لحاظ املا و دستور زبان نیز بدون غلط باشد.
رزومههای کاری معمولا حاوی چه اشکالاتی هستند؟
در یک نظرسنجی از کارفرمایان مشخص شد، موارد زیر پُرتکرارترین اشکالاتی هستند که در رزومههای متقاضیان مشاهده میشوند:
کلام آخر
نمایشگاه هنر ایران: اگر میخواهید یک رزومه در سطح بینالمللی داشته باشید، توصیه میشود پروفایل و رزومهٔ خود را، البته بدون ذکر اطلاعات شخصی مانند آدرس، در شبکه اجتماعی کسبوکار لینکدین linkdin به اشتراک بگذارید. در یک نظرسنجی که در سال 2011 انجام شد، 89 درصد کارفرمایان اعلام کردند که برای استخدام از شبکههای اجتماعی نیز استفاده میکنند. در این نظرسنجی، لینکدین با امتیاز 86 درصد پُرکاربردترین شبکهٔ اجتماعی در فرآیند استخدام گزارش شد.
لازم به ذکر است که هیچ نسخهٔ یکسانی برای نوشتن رزومه کاری وجود ندارد. اگر از رزومهای که تنظیم کردهاید جواب گرفتید، یعنی بارها دعوت به مصاحبه شدید، پس رزومهٔ خوبی دارید و نیازی نیست تغییرات زیادی ایجاد کنید. اما اگر احساس میکنید رزومهای که تنظیم کردهاید برایتان نتیجهبخش نیست، در شیوهٔ تنظیم اطلاعات تجدیدنظر کنید. چنانچه باز هم بعد از اعمال تغییرات نتیجه نگرفتید، رزومهی خود را به دست افراد باتجربه بسپارید و از توصیههایشان در اعمال تغییرات بهره ببرید.