نمایشگاه هنر ایران

هنر مجسمه سازی، سبک ها و تکنیک ها

مقدمه ای بر هنر مجسمه سازی

نمایشگاه هنر ایران: مجسمه سازی از هنرهای تجسمی است که به شکل بخشیدن اشیا به‌وسیله متریال های گوناگون می‌پردازد. در حقیقت هنر پیکره سازی یا تندیسگری فرایندی است که به آفریدن یک پیکر سه بعدی می‌انجامد.

براستی مجسمه ‌سازی و خصوصیات اساسی و تفاوت آن با دیگر هنرها چیست؟

در جواب می‌توان گفت که تندیس اثری است که با شکل دادن به مواد و متریال های قابل لمس ساخته و سه بعدی بودن آن باعث تمایز آن از هنرهای دیگر شده است.

تندیس ، مجسمه یا حاصل آنچه که از هنرمند مجسمه ساز بوجود می آید در واقع ساخته دست انسان و به نوعی احساسات و افکار هنرمند را به مخاطب منتقل می کند.

از مجسمه ‌سازی بیشتر بدانیم!

نمایشگاه هنر ایران: هر مجسمه از متریال های مختلف تشکیل شده و دارای سه بعد واقعی بوده که می‌توان آن را لمس کرد و از بافت آن اطلاع یافت.

تندیس یا مجسمه همانند تمامی اشیا از زوایای مختلف قابل دیدن است. این بدان معنی است که هنر مجسمه‌ سازی با حجم سروکار دارد.

هنرمند مجسمه ‌ساز باید هنگام طراحی و کار، تمام ابعاد و سطوح را در نظر داشته و آن را قبل از شروع به کار در ذهن خود به طور کامل مجسم کند.

متریال ها و سایه‌روشن‌های قابل لمس در تندیس گری نیز اهمیت زیادی دارند. به گونه‌ای که اولین حس هر بیننده‌ای، لمس کردن آن است. بافت‌های روی حجم یا مجسمه از سطوح زبر و ناهموار گرفته تا سطوح صاف و صیقلی، بسیار متنوع است.

این امر نشان دهند تنوع مواد مختلف و قابلیت هریک از آنهاست. بنابراین انتخاب ماده مناسب، پایه و مبانی مجسمه ‌سازی به شمار می‌رود که هنرمند با توجه به موضوع، فضا و مکان به آن می‌پردازد. مجسمه ‌ساز همواره باید از ماده‌ای که کارکرد متناسبی با طرح پیکرشناسی دارد، استفاده کند.

متریال هایی نظیر سنگ، چوب، شیشه، فلز و نظایر آن دارای بافت‌ها و قابلیت‌های مخصوص‌اند و هنرمند برای مثال، هنگام استفاده از شیشه، باید شفافیت آن را در نظر داشته باشد.

انواع روش‌های ساخت در مجسمه سازی

روش ساخت مجمسه افزایشی (شکل‌دهی): در این روش هنرمند با اضافه کردن تدریجی موادی چون گل، گچ، موم و مواد مشابه و با شکل دادن به آن، به فرم و حجم مورد نظر دست می‌یابد.

روش ساخت مجمسه کاهشی (کنده‌کاری و حجاری): در این روش مجسمه‌ساز ابتدا توده سنگ یا چوب یا ماده دیگر را آماده کرده و بعد از طراحی شکل مورد نظر روی توده خام، شروع به تراشیدن و کاستن زواید بطور همزمان از جهات مختلف می‌کند تا به شکل نهایی و مطلوب برسد.

روش ساخت مجسمه جفت ‌کاری (چسباندن): هنرمند با کنارهم قرار دادن اجزا و قطعات مختلف و انتخابی خود، فرم و حجم مورد نظر را کامل می‌سازد. مانند کلاژ یا جفت و جورکاری فلزات و اشیای مختلف و ترکیب آنها با یکدیگر.

مواد مورد استفاده در مجسمه‌سازی

در گذشته مواد مورد نیاز برای ساخت مجسمه‌ ها با توجه به شرایط جغرافیایی منطقه‌ و امکانات بهره‌برداری آن مواد از منابع طبیعی بدست می آمد. برای مثال در زمان‌های خیلی دور که انسان تنها به خاک دسترسی داشت مجسمه‌ سازی با گل مرسوم بود و یا پیکرتراشی با چوب در مناطق جنگلی بسیار رواج داشت.

در دوره‌های بعد که انسان‌ها با شیوه‌های استخراج سنگ از کوه و انتقال آن به محل زندگی خود آشنا شدند، هنرمندان به مجسمه ‌سازی با سنگ نیز روی آوردند.

اما امروزه با توجه به پیشرفت امکانات و یافتن روش‌های گوناگون کار با مواد و مصالح مختلف، آزادی عمل بیشتری در استفاده از متریال برای مجسمه ‌سازان بوجود آمد مانند ساخت مجسمه با:

استیل، برنز، فلز، بتن، سنگ، گچ، گِل (سفالگری)، شیشه، پلاستر، پلاستیک، فایبرگلس، پلکسی‌گلس، نئون، رزین، چوب، کاغذ، پاپیه‌ماشه، صوت، رباط، چرم، پارچه، تاکسی‌درمی و ترکیب مواد مختلف.

بنابراین می‌توان گفت که مجسمه ‌سازی هنر شکل دادن بصورت سه بعدی است که طی آن هنرمند با روش‌های مختلف چون کنده‌کاری یا چسباندن مواد و مصالح به یکدیگر، ایده و پیام خود را منتقل می‌کند.

مطلبی که مطالعه کردید تلاش داشت تا شرایط و ویژگی های عکس آثار برای ثبت در «نمایشگاه هنر ایران» را به شما ارائه دهد، در صورتیکه محتوای این صفحه را کافی نمی دانید یا سوالی دارید از طریق دیدگاه با ما در میان بگذارید.

 

مطلبی که مطالعه کردید تلاش داشت تا هنر مجسمه سازی، سبک ها و تکنیک ها در «نمایشگاه هنر ایران» را به شما ارائه دهد، در صورتیکه محتوای این صفحه را کافی نمی دانید یا سوالی دارید از طریق ارسال دیدگاه با ما در میان بگذارید.
اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

8 + 2 =