نمایشگاه هنر ایران

هنر حفاظت از لوازم خانه در برابر نور، آب و آتش

نمایشگاه هنر ایران: هنر حفاظت از لوازم خانه در برابر نور، آب و آتش

در انتخاب و تهیۀ کالا، به ویژه لوازم برقی خانگی، اطمینان از ایمنی، کیفیت و بازده مقدار مصرف انرژی دستگاه های موردنظر برای مصرف کنندگان دارای اهمیت و ضرورت بسیاری است. بنابراین اگرچه توجه به برخی موارد، مانند شکل ظاهری و فناوری ساخت، شرکت سازنده و… مهم است، اما توجه به علامت استاندارد ایران و برچسب مصرف انرژی از شرط های ضروری در انتخاب و تهیۀ لوازم خانگی است؛ چرا که این علایم با ایجاد اطمینان از ایمنی و عملکرد وسیله، اطلاعات بسیار مفیدی را در زمینه بازدهی و میزان مصرف انرژی لوازم خانگی در اختیار مصرف کننده قرار میدهند. استفاده از لوازم خانگی غیراستاندارد همه ساله تلفات جانی و خسارت های مالی چشمگیری به بارمی آورد و موجب پدید آمدن مشکلات قابل توجهی میشود.

استاندارد چیست؟
واژۀ استاندارد به معنی نظم، قاعده، قانون، معیار و شاخص است و در اصطلاح، مدرکی است که دربرگیرندۀ قواعد، راهنمایی ها یا ویژگیها برای فعالیتی خاص یا نتایج آنها با استفادۀ عمومی و مکرر است. استانداردها از طریق همرأیی تهیه و توسط سازمانهای شناخته شده به تصویب میرسند و هدف آنها دستیابی به میزان مطلوبی از نظم در یک زمینۀ خاص است. ما از استانداردها برای رسیدن به سطحی از ایمنی، کیفیت و سازگاری در محصولات و فرایندهایی که بر روی زندگیمان تأثیرگذار هستند، استفاده میکنیم، زیرا زندگی ما را ایمنتر، ساده تر و بهتر میکنند.

علامت استاندارد ایران
این علامت نشانگر تعهد تولیدکننده یا عرضه کننده به رعایت ضوابط و قوانین و استمرار انطباق کالا با استانداردهای ملی ایران است. این علامت دارای کادر اصلی به صورت Sاست که هم میتواند گویای کلمۀ ایمنی و هم علامت اختصاری استاندارد باشد. طرح داخل نشانگر کلمۀ «ایران» است. این علامت برای کالاهایی است که از هر حیث (ایمنی و عملکرد) با استانداردهای ملی ایران مطابقت دارند. درصورت وارونه کردن علامت، نام اختصاری مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران به زبان فارسی مشاهده میشود.

علامت استاندارد ایمنی: این علامت فقط برای کالاهایی به کار میرود که از نظر ایمنی با استانداردهای ملی ایران مطابقت دارند. وسایل باید طوری ساخته شوند که در استفادۀ عادی ایمن باشند و حتی در صورت بی احتیاطی، مصرف کننده یا محیط اطراف را به خطر نیندازند.

آشنایی با برچسب انرژی
بهینه سازی مصرف انرژی در هر کشوری یکی از اهداف اساسی برنامه های توسعۀ آن کشور است. لوازم برقی خانگی از عمده ترین مؤلفه های انرژی الکتریکی در هر خانواده هستند که طبعاً عامل اصلی در هزینه های انرژی الکتریکی خواهند بود. با انتخاب و استفادۀ درست از لوازم برقی میتوان به میزان قابل توجهی در مصرف انرژی صرفه جویی کرد.

موارد قابل توجه در انتخاب و تهیۀ وسایل برقی
هر خریدار لوازم برقی، هنگام اقدام به خرید، لازم است به نکات زیر دقت و توجه کافی داشته باشد:
شکل ظاهری، مدل دستگاه، کارخانۀ سازنده، فناوری ساخت دستگاه، نشان استاندارد و برچسب انرژی دستگاه.

معرفی برچسب انرژی
برچسب انرژی، مصرف کنندگان را با میزان مصرف انرژی هریک از وسایل خانگی انرژی بر آشنا میکند. این برچسب برای استفادۀ مصرفکننده و به منظور مقایسۀ وسایل پربازده و کم بازده است. در این برچسب شاخص مصرف انرژی وسیلۀ مورد نظر به همراه رتبه های برچسب انرژی به صورت حروف Aتا Gبر روی پیکانهایی، به رنگ سبز پررنگ تا قرمز تیره است. حرف Aنشانگر کمترین مصرف انرژی و بیشترین بازدهی دستگاه و حرف Gنشانگر بیشترین مصرف انرژی و کمترین بازده دستگاه است. بنابراین هرچه رتبۀ دستگاه بیشتر باشد، بازدهی آن نسبت به میزان انرژی ای که مصرف میکند، بیشتر است. در برچسب مصرف انرژی، نام محصول، شرکت سازنده، مدل محصول (به همراه میزان مصرف انرژی وسیلۀ موردنظر،) رتبۀ اخذ شده و نیز علامت مؤسسۀ استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران،که در داخل آن نام انرژی نوشته شده است، دیده میشود. در برخی از برچسبهای مصرف انرژی، علاوه بر اطلاعات انرژی، برخی از شاخصه ای موردنظر مصرف کنندگان نیز نوشته شده است. برچسب انرژی در واقع به خریداران کمک میکند که در هنگام خرید، وسیله ای را انتخاب کنند که در مقایسه با سایر وسایل موجود، مصرف انرژی کمتر و بازده بیشتری داشته باشد.

فواید استفاده از برچسب انرژی
-انتخاب درست و آگاهانۀ مردم در هنگام خرید وسایل برقی خانگی
-آشنا ساختن مصرف کنندگان با میزان مصرف انرژی و بازدهی وسایل برقی
-بهینه سازی، کاهش مصرف انرژی و کاهش آلودگی محیط زیست
-کاهش هزینۀ انرژی مصرفی و کمک به اقتصاد خانواده
-ارائۀ اطلاعات ویژه در هر وسیله برقی

آگاهى کامل از اصول ایمنى و توجه به آن مى تواند به منزلۀ اجتناب از بروز  عادی ترین حوادث ناشى از برق گرفتگى همچون شوک، مرگ و یا آتش سوزی  ناشى از وسایل برقى خانگى باشد بنابراین با افزایش دقت در کار  و رعایت نکات مهم ایمنى مى توان با آسودگى خاطر نسبت به استفاده از لوازم  اقدام کرد. ایمنی در استانداردهای لوازم خانگی بر پنج اصل استوار است. این اصول عبارت اند از:
1- حفاظت در برابر خطر برق گرفتگی
2- حفاظت در برابر گرما و آتش
3- حفاظت در برابر خطرات مکانیکى
4- حفاظت در برابر کارغیرعادی
5- حفاظت در برابر تابش و مسمومیت

1- حفاظت در برابر خطر برق گرفتگی
وسایل باید طوری ساخته شوند که در برابر تماس اتفاقی با قسمت های برقدار، حفاظت کافی داشته باشند.  خطر برق گرفتگی با عایق بندی لوازم خانگی به حداقل می رسد. بنابراین، هر چقدر استقامت عایق بندی در  لوازم خانگی بیشتر شود، جریان الکتریکی عبوری از بدن انسان در صورت تماس با بدنۀ برق دار شدۀ آنها  بیشتر کاهش مى یابد.

2- حفاظت در برابر گرما و آتش
دمای وسایل و محیط اطراف آن نباید در استفادۀ عادی به دمای بیش از اندازه برسد.  مثلا دمای دستگیره ها،  شستی ها و نظایر آنها، که در استفادۀ عادی برای مدت زمان کوتاه (سماور برقی) یا طولانی (هویه) در دست  گرفته مى شود، نباید از حدی که در استاندارد تعیین شده است، بیشتر شود.  قسمت هایی از مواد عایق که اجزای برق دار را در خود نگه می دارد، شامل اتصالات و قسمت هایی از مواد ترموپلاستیک، که برای تأمین عایق بندی به کار می روند، باید به اندازۀ کافی در برابر گرما مقاوم باشند.   وسایل باید طوری طراحی شده باشند که از شروع و انتشار آتش تا حد ممکن جلوگیری شود و نباید خطری  از نظر سرایت آتش به محیط و پیرامون دستگاه ایجاد کند.  قسمت های غیر فلزی وسایل باید در برابر احتراق و گسترش آتش مقاوم باشند.  نکتۀ مهم در پیشگیری از آتش سوزی (حریق) این است که بدانیم آتش سوزی چگونه و در کجا ممکن  است شروع شود.
حریق معمولی : برای اتفاق افتادن حریق، وجود سه عامل ضروری است: مواد  سوختنى،  حرارت  و  اکسیژن.  این  سه  عامل  به  شکل  مثلث  حریق  نشان  داده  مى شود که در آن، سه عامل اصلى برای ایجاد حریق معمولى به صورت اضلاع  مثلث نشان داده شده است اگر سه عامل مذکور به طور ناخواسته و  دور از انتظار کنار هم قرارگیرند، حریقى ناخواسته ایجاد مى گردد. بیشترین آمار  حریق الکتریکى مربوط به وسایل خانگى برقى بوده است.

3- حفاظت در برابر ناپایداری و خطرات مکانیکی
وسایل باید استقامت مکانیکی کافی داشته باشند و طوری ساخته شوند که در مقابل شرایط سختی که احتمالاً در استفادۀ عادی پیش می آید، مقاومت کنند.  وسایل نباید لبه های تیز داشته باشند و قسمت های متحرک خطرناک وسایل تا حدی که به استفاده و نحوۀ  کار وسیله مربوط شود، باید دارای حفاظ یا قفل باشند، به گونه ای که در استفادۀ عادی، حفاظت کافی افراد  را در برابر صدمات ناشی از وسیله تأمین کند.  مثلا برای پیشگیری از آسیب به مصرف کننده، مقدار قطر و  ارتفاع در چرخ گوشت ها باید مطابق استاندارد باشد.  در  وسایل مجهز به  قسمت های  متحرک،  مانند  پنکه،  نباید  تماس  انگشت  با  قسمت های  متحرک  آن  امکان پذیر باشد و این گونه وسایل باید در برابر واژگونی مقاوم باشند.

 4- حفاظت در برابر کار غیرعادی
وسایل باید طوری طراحی شوند که خطر آتش سوزی و نقص مکانیکی منجر به مختل شدن ایمنی یا کاهش  حفاظت در برابر خطر برق گرفتگی تا حدامکان برطرف گردد. برای مثال، باید در لوازم خانگی برقی تمهیداتی  در نظر گرفته شود تا در موارد کار غیرعادی در این گونه لوازم (مانند سر ریزشدن و بدون آب ماندن وسایلی  که با آب کار می کنند یا اضافه بار و قفل موتور در وسایل موتوردار خانگی، ریختن پودر اضافی در ماشین های  لباس شویی و غیر آنها) به ایمنی مصرف کننده آسیب نرساند و برای محیط پیرامون آن خطری وجود نداشته باشد.

5- حفاظت دربرابر تابش و مسمومیت
وسایل نباید تشعشعات خطرناک، مسمومیت و یا خطرات مشابه ایجاد کنند.  محدودیت نشت ریز موج در مایکروویوها، کنترل امواج فرابنفش در لامپ های جاذب حشرات در حشره کش های  برقی و محدودیت انتشار گاز سمی در کار غیرعادی در تمامی لوازم خانگی، مثال هایی از حفاظت در برابر  این گونه خطرات در لوازم خانگی برقی است.   وجود علامت استاندارد بر روی وسایل برقی نشانگر اطمینان از ایمنی و عملکرد آنها طبق استانداردهای  ملی ایران است و نشان دهندۀ بازدهى و میزان مصرف انرژی در آنها نیست.

نکات مهم حفاظت از لوازم خانه در برابر نور
با درنظر گرفتن اینکه کدام قسمت از خانه بیشتر در معرض نور آفتاب است، روش هایى برای محافظت در  برابر نورخورشید باید ایجاد کرد؛ مانند اضافه کردن یک پوشش محافظ به پنجره ها.  رنگ چوب به طور طبیعی و به مرور زمان در مقابل تابش مستقیم آفتاب و نور معمولی به تدریج تیره  می شود. از این رو استفاده از پرده های مناسب برای کنترل تابش مستقیم آفتاب و جا به جا کردن گاه به گاه  قالیچه ها برای جلوگیری از تغییر رنگ سطوح زیرآنها با سایر قسمت ها، کارساز و مؤثر است.  نباید وسایل چوبى منزل را در مجاورت یا در مقابل نور خورشید و وسایل گرمایشى مانند بخاری، شوفاژ و  رادیاتور قرار داد؛ چرا که گرمای زیاد باعث خشکى چوب خواهد شد.

 

نکات مهم حفاظت ازلوازم خانه در برابرآب
علت نم و رطوبت ساختمان را از نظر ترکیدگى لوله و نشت آب و… باید پیگیری کرد تا از خسارت ها  جلوگیری شود؛ زیرا وجود نم و رطوبت زیاد در خانه، علاوه بر اینکه به ساختار کلى خانه آسیب مى زند،  مى تواند باعث خراب و پوسیده شدن بسیاری از لوازم (فرش، موکت و)… منزل گردد.  وسایل چوبى و پارچه ای، آسیب پذیرترین اجزای خانه در برابر رطوبت هستند. وسایل آهنى و فلزی نیز در  صورت وجود رطوبت در خانه، به سرعت زنگ زده و خراب مى شوند.  در مواقع ضروری مثل شکستگی لوله ها یا خرابی شیرها، شیر اصلى کنار کنتور آب را باید بست. وظیفۀ  شیر اصلی نیز قطع و وصل جریان آب در تمام ساختمان هاست.  درصورت مسافرت، انشعاب آب را به طور موقت از شیر فلکه باید قطع کرد.

نکات مهم حفاظت از لوازم خانه در برابر آتش
قبل از استفاده از هر نوع وسیله، به ویژه وسیلۀ برقى، دستورالعمل های دفترچۀ راهنما را به دقت مطالعه کنید.  دقت کنید که در منزل شما به تعداد کافى سیستم اعلام حریق نصب شده باشد. دستگاه اعلام حریق در فروشگاه ها و ابزارفروشى ها به فروش مى رسد. هر دستگاه اعلام حریق زیربنای  6۰متر مربع را پوشش  مى دهد. در کلیۀ طبقات باید دستگاه اعلام حریق نصب شده باشد.   اگر در حین آشپزی، روغن آتش گرفته و مشتعل شود، سعى کنید با قرار دادن  ِ در قابلمه یا  ِ در ماهیتابه و  یا پتوی اطفای حریق بر روی آن، آتش را خاموش کنید.   هنگام بیرون رفتن از خانه به خاطر داشته باشید که از خاموش بودن وسایل برقى و گازی اطمینان حاصل کنید.
از لوازم برقى که دارای ایراد و عیب هستند و یا سیم برق آنها مشکلى دارد، استفاده نکنید. در صورتى که جدیداً به  یک خانه نقل مکان کرده اید، سیم کشى و سیستم برقى خانه را یک مرتبه چک کنید و از سالم بودن آن اطمینان
حاصل کنید.   در محیط ها و فضاهای داخلى سیگار نکشید و شمع روشن شده را بدون نظارت  و مراقبت رها نکنید.   در  صورت  آتش  گرفتن  لوازم  برقى  از  آب  استفاده  نکنید.  آب  رسانای  برق  است و ریختن آن مى تواند شوک الکتریکى شدیدی به شما وارد کند. این کار  امکان بدتر شدن آتش را نیز در پى دارد. برای خاموش کردن آتش، از کپسول  اطفای حریق استفاده کنید . کپسول آتش نشانى ( CO2دی اکسید کربن) یکى  از  پر  استفاده ترین  کپسول های  آتش نشانى  برای  خاموش  کردن  آتش سوزی  الکتریکى است .این کپسول آتش نشانى علاوه بر اینکه اکسیژن را  از مثلث آتش حذف مى کند و به زبان ساده آتش را خفه مى کند، باعث مى شود  روند خاموش شدن آتش سریع تر و ایمن تر پیش برود.    از پریز برق که در فضای آزاد قراردارد، در هنگام بارش یا مرطوب بودن استفاده نکنید.    از برقرار بودن اتصال زمین (سیم ارت )1مطمئن شوید. در صورتى که چاه ارت وجود ندارد، بدنۀ دستگاه را  به لولۀ فلزی آب یا اسکلت فلزی ساختمان وصل کنید.    توسعۀ لوله کشى داخلى و اضافه نمودن وسایل گازسوز بدون  اطلاع شرکت ملى گاز ممنوع است. چنانچه با موارد قطع گاز یا نشت گاز از رگولاتور یا کنتور روبه رو شدید، از هرگونه دستکاری در آنها خودداری کنید و موضوع را به اطلاع پستهای امدادی شرکت ملى برسانید.   باید از شیلنگهای لاستیکى تقویت شده که مخصوص گاز ساخته شده است، استفاده کرد. از شیلنگ های  طویل برای رسانیدن گاز به نقاط مختلف ساختمان اسـتفاده نکنید.    اگر به بعضى از شیرهای مصرف  فعلا هیچ گونه وسیلۀ گازسوز وصل نشده و از آنها استفاده نمى شوند، لازم  است حتماً با درپوش، مسدود شوند تا چنانچه احیاناً شیر مصرف گاز باز شد، گاز از لوله خارج نشود و  حادثه ای به وجود نیاید.   شیلنگ های  لاستیکى  را  باید  هر  چند  وقت  یک بار  بازدید  و  بررسى  کرد  تا  اطمینان  حاصل  شود  که
شیلنگ های درحال استفاده، سوراخ نشده، ترک برنداشته و از محل بست، بریده نشده باشند.   در تمامى ساختمان هایى که دارای لوله کشى گاز هستند، علاوه بر نصب یک عدد شیر گاز اصلى در نزدیکى  ِ در ورودی، در نزدیکى هر دستگاه گازسوز نیز یک شیر مصرف قراردارد تا در مواقع ضروری بتوان با بستن  این شیر، از ورود گاز به همان دستگاه جلوگیری کرد. وظیفۀ شیر اصلى نیز قطع و وصل جریان گاز به تمامى  ساختمان است.   بعد از وصل کردن وسیلۀ گازسوز به سیستم لوله کشى گاز و قبل از شروع به استفاده از آن، حتماً باید  آزمایش نشت گاز را انجام دهید.   هرگز برای پیدا کردن محل نشت گاز از شعلۀ کبریت و امثال آن استفاده نکنید. برای انجام آزمایش نشت  گاز، در یک ظرف مقداری آب بریزید و به آن صابون یا مایع ظرف شویى و یا پودر اضافه کنید. بعد آن  را به وسیلۀ اسفنج (ابر) بر روی محل های اتّصال بست به وسیلۀ گازسوز و همچنین محل اتصال بست با  لوله کشى گاز و سپس بر روی شیلنگ و یا لولۀ گاز بکشید .چنانچه بر روی هر یک از آنها  حباب تشکیل شد، نشان دهندۀ نشت گاز است. اگر به هنگام آزمایش  متوجه نشت گاز شدید، فوراً شیر  مصرف آن وسیلۀ گازسوز را ببندید و به بررسى و رفع علّت اقدام کنید.   از اتّصال دو یا چند وسیلۀ گازسوز به یک شیر مصرف خودداری کنید .  در صورت نشت گاز و استشمام بوی آن، که شبیه بوی سیر است، قبل از هر کاری باید دقت کرد در آن  محل هیچ گونه آتش کبریت، فندک و امثال آن روشن نشود. همچنین کلیدها و وسایل برقى قطع یا وصل  نگردند و به همان حال روشن یا خاموش که هستند، باقى بمانند؛ زیرا شعله یا جرقۀ حاصل از هر یک از  عوامل فوق ممکن است باعث انفجار گاز پخش شده گردد.

آشنایی با لوازم برقی موتوردار
تمام دستگاه های برقی موتوردار، به وسیلۀ یک الکتروموتور، نیروی گردنده ای را به وجود مى آورند که از این  نیرو برای به حرکت درآوردن تیغه، پروانه های خردکننده، همزن، مخلوط کن یا مکنده استفاده می شود و به  این ترتیب بعضی از نیازهای ما تأمین مى گردد. این دستگاه ها در طرح ها و مدل های متنوع تولید و به بازار  عرضه می شوند و هر یک از کمیت و کیفیت خاصی برخوردارند. در این قسمت با  ِ اصول کار، نگهداری و ایمنی  آنها آشنا مى شویم.

انواع جاوربرقی: جاروبرقى برحسب نوع خاص کاربرد و کارخانه های گوناگون، در شکل های مختلف ساخته  و به بازار مصرف عرضه مى گردد. بعضى از این جاروها دارای کیسه زبالۀ یک بار مصرف (کاغذی) هستند . برخى دیگر نیز دارای کیسه دائمى اند (پارچه ای) که پس از پر شدن، تخلیه و مجدداً استفاده  مى شود نوع دیگر، جاروبرقى های معمولى یا سطلى هستندکه به جای پاکت کاغذی و یا کیسه های  دائمى از فیلترهای مخصوص استفاده مى شود و این فیلترها زباله را در کف مخزن جمع مى کنند.

اجزای اصلی جاروبرقی: لوله از جنس استیل زنگ نزن  و تلسکوپى، خرطومى از جنس نواری پلیکا که متصل  به کوپلینگ پلاستیکى و زانوی تفنگى است، برس و  کلیدی روی آن، گردگیر گوشه ها (گوشه گیر) و برس  کوچک گردگیرپرده .
طرزکار جاروبرقی: در جاروبرقى با استفاده از الکتروموتور  مخصوصى، توان مکش لازم برای جمع آوری زباله ایجاد  مى شود و باعث کشیده شدن هوا و درنتیجه، هدایت قطعات و ذرات آشغال به داخل پاکت مخصوص مى گردد و
هوا از طریق سوراخ های ریز پاکت آشغال پس از عبور از فیلتر مجدداً از طرف دیگر خارج مى گردد.

نکات ایمنی در استفادۀ بهینه از جاروبرقی
1- از جمع کردن مایعات مانند آب، روغن، دوده و یا ذرات تیز و برنده نظیر خرده شیشه، سوزن و غیره،  همچنین ته سیگار روشن و نظایر آن از جاروبرقى استفاده نکنید.
2- قبل از پر شدن پاکت جاروبرقى آن را تعویض کنید، چون باعث کاهش قدرت مکندگى جارو مى گردد.
3- از به کار بردن پاکت های متفرقه و غیراستاندارد پرهیز کنید.
4- به توصیه های تعویض پاکت و فیلتر توجه کنید و مطمئن شوید که آنها در جایگاه اصلى خود قرار گرفته باشند.
5- هیچ گاه جاروبرقى را روشن و در حال کار رها نکنید.
6- برای جلوگیری از صدمۀ احتمالى به سیم جمع کن هیچگاه کابل برق را تا آخر بیرون نکشید.
7- کابل برق جاروبرقى را دور از وسایل نوک تیز، روغن و گرما و سطوح داغ نگه دارید.
8- برای نظافت بدنه و متعلّقات جاروبرقى از پارچۀ نمدار آغشته به مواد شوینده استفاده کنید و از به کار بردن هر نوع مواد تینری الکل و غیره خودداری کنید.
9- هیچ گاه جاروبرقى را بدون کیسۀ زباله استفاده نکنید.
10- هنگام استفاده لازم است دستگاه را به صورت افقی و بر روی چرخ های آن قرار دهید.
11- از جاروبرقى به مدت طولانى (بیشتر از نیم ساعت) استفاده نکنید.

آبمیوه گیری
امروزه دستگاه های آبمیوه گیری در طرح ها و مدل های متنوع به بازار عرضه مى گردد.
طرزکار: پس از خرد شدن مواد به وسیلۀ تیغه، مواد بر اثر نیروی گریز  از مرکز به اطراف پرتاب شده و آب آن گرفته می شود و تفاله ها در سبد  آلومینیومی  باقی  مى ماند.  در  نوع  دیگر  آن،  پس  از  آب گیری،  تفاله ها  به طرف مخزن جمع آوری تفاله پرتاب مى شوند.

روش باز و بسته کردن آبمیوه گیری: گیره های قفل کنندۀ روی بدنۀ اصلى را در جهت پیکان (فلش) به طرف بیرون و بالا فشار دهید. با آزاد شدن گیره ها، درپوش اصلى را بردارید .ظرف تفاله را  همراه سبد آب گیری از بدنۀ اصلى جدا کنید .پس از برداشتن ظرف  ِ آب میوه، کلیۀ قطعات باز شده (به جز بدنۀ اصلى) را تمیز کنید و به طریق زیر روی هم سوار نمایید. ظرف تفاله را بر روی بدنۀ اصلى قرار دهید و سپس توری و تیغه را از داخل ظرف تفاله (بر روی صفحه گردان) بدنۀ اصلى قرار دهید و به آرامى به طرف پایین فشار دهید و سپس گیره های قفل کننده را پس از جای گیری در محل خود بر روی بدنۀ اصلى قرار دهید. درپوش اصلى را بر روی ظرف تفاله قرار دهید (شکل   8ـ.)2
روش استفاده از آبمیوهگیری: میوه ها را  کاملا بشویید و به قطعات مناسب تقسیم کنید. کلید روی بدنۀ اصلى را بر روی علامت خاموش OFFقرار دهید و سیم اتّصال را به پریز برق متصل نمایید. پس از اطمینان از قرار گرفتن لیوان (ظرف آبمیوه) زیر دهانۀ  خروج، کلید آبمیوه گیری را روی وضعیت روشن ONقرار دهید. قطعات میوه را در داخل دهانۀ درپوش اصلى بگذارید و با استوانۀ مخصوص به داخل آبمیوه گیری فشار دهید. پس از پر شدن ظرف  ِ آب میوه و یا در زمان خالى کردن ظرف تفـاله، آبمیوه گیری را خاموش کنید و دو شاخه را از پریز برق جدا نمایید. پس از خالى کردن  ِ آب میوه و تفاله مجدداً طبق دستور فوق به کار خود ادامه دهید. وسیلۀ فوق دارای کلید ایمنى است که در صورت نصب کامل قطعات، با قراردادن کلید در وضعیت «روشن» راه اندازی خواهد شد.
روش تمیز کردن: پس از هر بار استفاده از آبمیوه گیری، بدنۀ اصلى آبمیوه گیری را با استفاده از پارچۀ نم دارتمیز کنید. سبد آب گیری را با استفاده از برس مخصوص و آب گرم تمیز کنید تا ذرات میوه در سوراخ های آن باقى نماند. سایر قطعات به جز بدنۀ اصلى را با آب ولرم بشویید و سپس کلّیۀ قطعات را با پارچه  کاملا خشک کنید و طبق دستور در جای خود قرار دهید.

اقدامات احتیاطی و ایمنی در استفاده از آبمیوه گیری
1- همیشه قبل از باز و بسته کردن قطعات یا هنگامى که آبمیوه گیری استفاده نمى شود، باید دستگاه را خاموش و دو شاخه را از پریز برق جدا کنید.
2- قبل از هر بار استفاده توجه کنید که کلیۀ قطعات درجای خود به طور صحیح قرار گرفته و محکم شده باشند.
3- هیچ گاه قبل از نصب کامل درپوش اصلى، آبمیوه گیری را روشن نکنید و در هنگام کار از سوار و پیاده کردن قطعات خودداری کنید.

4- هرگز از دست و یا قاشق برای فشار دادن قطعات میوه به داخل آبمیوه گیری استفاده نکنید.
5- گرفتن آب میوه های سخت و نارس مانع از کار منظم آبمیوه گیری است.
6- هنگام استفاده از آبمیوه گیری، بدنۀ اصلى را بر روی سطح صاف قرار دهید تا هوا در زیر آن جریان داشته باشد.
7-چنانچه ظرف تفاله پر شود، آبمیوه گیری دچار صدا و لرزش غیرعادی مى شود. در این صورت آبمیوه گیری را طبق دستور خاموش و تفاله را تخلیه کنید و سپس به کار خود ادامه دهید. در صورت بروز هرگونه اشکال و توقف کامل موتور، به تعمیرگاه مجاز مراجعه نمایید.
8-هرگز بدنۀ اصلى را در آب فرو نبرید و برای تمیز کردن از پارچۀ نم دار استفاده کنید. از تمیز کردن قطعات با آب داغ، بنزین، تینر و مواد شیمیایى اجتناب کنید.
9- هیچ گاه آبمیوه گیری و یا قطعات آن را نزدیک بخاری و یا محل گرم قرار ندهید.
10- حداکثر زمان برای یک دورۀ آبمیوه گیری 1۰دقیقه است.
11- همواره آبمیوه گیری را دور از دسترس اطفال قرار دهید.

همزن برقی
یکی دیگر از وسایل کاربردی خانگی همزن های برقی است. این دستگاه برای به هم زدن شدید، مخلوط کردن مواد، تهیۀ خمیر و… به کار می رود و غلظت مواد را نیز یکنواخت می کند. همزن های برقی به طور کلی به دو دسته تقسیم می شوند: همزن برقی رومیزیو همزن برقی دستی

نکات ایمنی در استفاده از همزن برقی
1- هنگام کار همزن، قاشق، کفگیر، دست و… را به  پره ها نزدیک نکنید.
2-از همزن برای مدت طولانی استفاده نکنید. بهتراست پس از گذشت حداکثر  5دقیقه، استفاده از دستگاه را قطع کنید، زیرا سیستم تهویۀ موتور پس از زمان مذکور دچار مشکل مى شود و عمر مفید دستگاه کاهش مى یابد. پس از مدت کوتاهى که موتور و دستگاه  کاملا به شرایط عادی بازگشت، مى توانید مجدداً کار را آغاز کنید.
3- هرگز قسمت برقی همزن را در آب فرو نکنید.
4- هرگز بدنۀ اصلی همزن را با بنزین و تینر تمیز نکنید.
5- از همزن برای مواردی غیر از آنچه در دستور کار آمده است، استفاده نکنید. همزن برقی را از دسترس  کودکان دور نگه دارید.

آسیاب و مخلوط کن برقی
آسیاب و مخلوط کن برقى برای مخلوط کردن مایعات و همچنین برای خرد و آسیاب کردن گوشت، سیب زمینى، پیاز، مغز گردو، برنج، ادویه و اجسام غیرسخت به کار مى رود.
طرز کار: آسیاب ها دارای یک موتور و یک  ّ پره هستند. در اثر کار کردن موتور و چرخش پره،  مواد داخل آسیاب خرد مى شود.ساختمان آسیاب و مخلوط کن برقی: شرکت های سازندۀ این گونه لوازم برقى، دستگاه های متنوع و جداگانه ای را به بازار عرضه مى کنند. دستگاه آسیاب و مخلوط کن برقى از قسمت هایى تشکیل شده است که عبارتند از:آسیاب یا خرد کنندۀ مواد، مخلوط کن، قسمت آب پرتقال گیری، بدنۀ دستگاه و قسمت الکتریکى دستگاه.

آسیاب برقی مخلوطکن برقی
هرگاه بخواهیم از دستگاه به عنوان مخلوط کن استفاده کنیم، ابتدا پارچ مخصوص آن را روی دستگاه قرار مى دهیم. در این حالت مى توان با آن، مایعاتى (مانند شیرموز، سس و)… را مخلوط کرد. در آسیاب دو نوع کلید وجود دارد: یکى به صورت شستى و نوع دیگر به صورت کلیدهای ریزی هستند که در بدنۀ دستگاه قرار دارند و در صورت استفاده از دستگاه در حالت آسیاب از آنها استفاده مى شود. قابل ذکر است که تمام آسیاب ها به صورت لحظه ای کار مى کنند. تیغۀ آسیاب برقى شامل دو نیم تیغه است که فقط یک طرف آن را به صورت تیز و برنده در مى آورند. این تیغه حتماً باید در جهت عکس حرکت عقربه های ساعت حرکت کند. جدا شدن تیغه از روی دستگاه به وسیلۀ گیرۀ مخصوص انجام مى گیرد.

نکات ایمنی در استفاده ازآسیاب و مخلوط کن برقی
1- موقع باز و بسته کردن دستگاه، دو شاخه را از پریز برق بیرون بیاورید.
2- هرگز دستگاه اصلى را که موتور در آن تعبیه شده است، در آب فرو نکنید و قطعات آن را با آب جوش، پاک و تمیز کنید.
3- دستگاه را نزدیک شعلۀ آتش، اجاق گاز یا وسایل گرماساز قرار ندهید.
4- از دستگاه به مدت طولانى استفاده نکنید، بلکه سه ثانیه کار کند و سه ثانیه استراحت داشته باشد.
5- از ریختن مواد سخت درون آسیاب خودداری کنید.
6- دستگاه را بدون درپوش روشن نکنید.

چرخ گوشت برقی
از دستگاه چرخ گوشت به منظور خرد کردن گوشت برای مصارف مختلف آشپزی  در  منازل  استفاده  مى شود  چرخ گوشت ها برحسب قدرت چرخ کنندگی، سرعت چرخ کنندگی، توان هدفی موتور، نوع منبع تغذیه و وزن دستگاه تقسیم بندی مى شوند.

نکات ایمنی در استفاده از چرخ گوشت برقی
1- قبل از استفاده از چرخ گوشت مطمئن شوید که ولتاژ و فرکانس شبکۀ شهری با ولتاژ و فرکانس صفحۀ مشخصات فنى انطباق داشته باشد.
2- وقتى چرخ گوشت را باز و بسته مى کنید، باید دو شاخه از پریز جدا باشد.
3- هرگز با دست، گوشت را به داخل کانال چرخ گوشت فشار ندهید، بلکه از اهرم مخصوص این کار استفاده شود.
4- هرگز بدنۀ چرخ گوشت را در آب فرو نبرید.
5- راه اندازی چرخ گوشت به صورت خالی باعث می شود تیغه، پنجره و سایر قسمت های آن آسیب ببیند.
6- دستگاه را در مکانى صاف و هموار قرار دهید تا هوا به سهولت از روزنۀ زیر دستگاه موتور را خنک کند.
7- چرخ گوشت را از دسترس کودکان دور نگه دارید.
8- تیغه و پنجرۀ چرخ گوشت را، که باید با سنگ مغناطیسی تیز شود، با سنگ معمولی تیز نکنید.
9- چرخ گوشت را هر بار پس از مصرف با آب گرم و مایع ظرف شویى بشویید، سپس با پارچۀ نرم و تمیز خشک کنید.

پنکه برقی

با وجود انواع کولرها و وسایل سرمایشى، پنکه  هنوز  هم  یکى  از  رایج ترین خنک کننده ها در بیشتر محیط ها به شمار مى رود که در بعضى از مکان ها، بسیار پرکاربرد است. در پنکه  پره هایى وجود دارد که با چرخش خود هوا را جابه جا کرده و فضا را خنک مى کند. پنکه ها در سه نوع کلى ایستاده (رومیزی،) سقفى و دیواری در بازار موجودندکه از نظر طراحى دارای ظاهری متنوع هستند ولى ساختمان داخلى و اساس کار آنها مشابه هم است.
الف) پنکه رومیزی ب) پنکه دیواری ج) پنکه سقفی
1- پنکه های رومیزی خود به دو نوع پایه بلند و پایه کوتاه تقسیم مى شوند. مهم ترین مزیّت این پنکه ها امکان جابه جا کردن و انتقال دادن آنها به مکان های مختلف است. یکى از مزیّت های پنکه پایه بلند، کوتاه و بلندشدن پایه آن است.

2- پنکۀ دیواری: مهم ترین مزیت این پنکه قابلیت نصب آن بر روی دیوار است که آن را از دسترس کودکان  دور نگه می دارد. همچنین خطر برخورد با آن وجود ندارد. این پنکه به دستگاه کنترل از راه دور مجهز است.
3- پنکۀ سقفی: همان گونه که از اسم دستگاه برمى آید، از این وسیله برای خنک کردن محیط ضمن بستن  آن به سقف استفاده مى شود. در محیط هایى که به علت بالا بودن رطوبت، امکان استفاده از کولر آبى وجود  ندارد، از این نوع بیشتر استفاده مى شود. این دستگاه هوای محیط را جا به جا مى کند و سبب خنک شدن محیط مى شود و یک نوع آن مجهز به لوستر و کلید گردان است که توسط نخ مخصوص کشیده مى شود تا پنکه خاموش و روشن و یا به صورت چپ گرد یا راست گرد عمل کند.

نکات ایمنی در استفاده از پنکه
1- هنگام نظافت پنکه، دو شاخۀ آن را از پریز خارج کنید.
2- پنکه را نزدیک پرده قرار ندهید.
3- پنکه ها را از دسترس کودکان دور کنید.
4- زمانی که پنکه کار می کند از نزدیک کردن دست خود به  پره های آن خودداری کنید.
5- پنکۀ رومیزی را در مکان صاف بگذارید تا لغزشی صورت نگیرد و به پنکه آسیب نرسد.
6- از به کار بردن تینر، بنزین و نظایر آنها برای تمیز کردن پنکه خودداری کنید.
7- در انتخاب پنکۀ رومیزی، دقت کنید شبکه های حفاظتی آن استاندارد باشد.
8- هرگز برای تمیز کردن، پنکه را با آب نشویید.
9- پنکه را در محل ورودی در نصب نکنید.
10- پنکۀ دیواری را در بالاترین ارتفاع از سطح کف نصب کنید.

مطلبی که مطالعه کردید تلاش داشت تا هنر حفاظت از لوازم خانه در برابر نور، آب و آتش را در «نمایشگاه هنر ایران» به شما ارائه دهد، در صورتیکه محتوای این صفحه را کافی نمی دانید یا سوالی دارید از طریق ارسال دیدگاه با ما در میان بگذارید.
اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

87 + = 88