نمایشگاه هنر ایران

توضیحاتی درمورد علائم اختصاری لنزهای کانن

نمایشگاه هنر ایران: توضیحاتی درمورد علائم اختصاری لنزهای کانن

مشخصات روی لنز های کانن

شرکت کانن ، یکی از بزرگ­ترین شرکت­‌های فعال در زمینه ساخت و عرضه تجهیزات فیلمبرداری و عکاسی است که علاوه بر تولید دوربین­‌‌های با کیفیت، لنز های مخصوص دوربین های برند خود را نیز تولید می­‌کند. بر‌روی هر لنز ، نماد­ها و علائم اختصاری خاصی وجود دارد که در حقیقت بیان کننده ویژگی­‌های آن لنز است. در این مقاله قصد داریم به بررسی مفهوم نمادهای لنز کانن بپردازیم.

مشخصات روی لنز _ فاصله کانونی

اولین و اصلی‌­ترین مشخصه هر لنز ، فاصله کانونی است و همچنین اولین عبارتی که بر‌روی لنز مشاهده می‌­کنید، عبارتی به شکل XX-XX mm است که این اعداد بر حسب میلی‌­متر بیان شده و نشان‌دهنده‌ی فاصله کانونی لنز هستند. توجه داشته باشید که لنزها بر اساس فاصله کانونی به دسته­‌های مختلفی تقسیم می­‌شوند.

 لنز‌هایی که دارای فاصله کانونی 24 تا 35 میلی‌­متر هستند ، لنز واید نامیده می‌­شوند.

لنز‌های فیش آی یا التراواید نیز، دارای فاصله کانونی 8 تا 24 میلی‌متر بوده و همانطور که از نامشان پیداست، نمایی گسترده‌تری را نسبت به لنز های واید ، در اختیار شما قرار می‌دهند. ( مشاهده انواع لنز سوپر واید )

فاصله کانونی 35 تا 70 میلی‌­متر برای لنز‌ های نرمال (معمولی) است.

لنز­‌های دارای فاصله کانونی 70 تا 300 میلی­‌متر، لنزهای تله فوتو نامیده می‌­شوند.

لنزهای سوپر تله نیز، فاصله کانونی‌ بالاتر از 300 میلی‌متر دارند. ( مشاهده انواع لنزهای سوپرتله )

البته نوع خاصی از لنز‌ ها نیز وجود دارد که لنز­های ماکرو نام دارند و دارای فاصله کانونی‌های متفاوتی هستند و برای عکاسی از اجسام کوچک مناسب‌اند. ( مشاهده انواع لنز ماکرو )

فاصله کانونی می‌­تواند به صورت یک گستره بیان شود که در این حالت به لنز، لنز زوم یا متغیر گفته می­‌شود. همچنین گاهی نیز ممکن‌ است تنها یک عدد ثابت برای فاصله کانونی ذکر شود؛ در این صورت، لنز مذکور قابلیت تغییر فاصله کانونی را ندارد و لنز پرایم ، تک کانونی و یا فیکس نامیده می‌­شود. ( مشاهده انواع لنز فیکس یا تک کانونی )

مشخصات روی لنز _ دیافراگم

نمایشگاه هنر ایران: دیافراگم دریچه‌­ای است که میزان نور ورودی به لنز را کنترل می­‌کند. عددی که کنار حرف F بر‌روی لنز مشاهده می‌­کنید، نشانگر این مشخصه است. هرچه عدد دیافراگم بیشتر باشد، دریچه مربوطه بسته‌­تر‌ است و بالعکس. مثلاً دیافراگم f/2.8 از دیافراگم f/16 بازتر‌است. دیافراگم لنزها معمولاً به صورت یک محدوده بیان می­‌شود ( مانند f/2.8 تا f/22 ). البته بر‌روی لنز‌ها ، عدد حداقل دیافراگم نوشته و از بیان حداکثر آن صرفه نظر می‌شود؛ به عنوان مثال، لنز‌هایی با حداقل دیافراگم F/2.8 که ممکن‌است فیکس باشند و یا در فاصله کانونی‌های متفاوت نیز یک عدد حداقل دیافراگم را داشته باشند و یا لنز‌هایی با حداقل دیافراگم F/3.5-F/5.6 که در کم‌ترین فاصله کانونی، F/3.5 و در بیشترین فاصله کانونی خود، F/5.6 را در اختیار ما می‌گذارند.

مشخصات روی لنز _ علائم مربوط به نوع دهانه

مانت (دهانه) EF : این علامت، بیانگر نوع دهانه دوربین‌‌ ­های کانن است. لنز های EF را می‌­توان بر روی دوربین­‌ های Full frame و یا دوربین­‌‌های سنسور کراپ این شرکت ( قطع APS-C ) نصب کرد.

EF-S : لنزهای دارای دهانه EF-S ، بر‌روی دوربین­‌های دارای سنسور APS-C قابل استفاده هستند و حرف S در آن‌ها مخفف عبارت small image circle است. این لنزها معمولاً بر‌ روی دوربین­‌های full-frame قابل استفاده نبوده و موارد استثنائی از آن‌ها همانند لنز Canon EF-S 10-18mm f/4.5–5.6 IS STM را می‌توان بر روی دوربین‌های فول فریم نصب کرد.

EF-M : این نوع دهانه، برای دوربین های بدون آینه کانن معرفی شد و فقط برای دوربین­ های Mirrorless با سایز APS-C قابل استفاده‌است. شما نمی‌­توانید محصولات دارای این مانت را بر‌روی سایر دوربین‌های شرکت کانن استفاده کنید. لنز‌های دارای این نوع دهانه، معمولاً کوچک­‌تر و سبک‌­تر از سایر لنز‌ها هستند.

مشخصات روی لنز _ علائم مربوط به نوع سنسور

APS-C : یکی از علائم مربوط به اندازه سنسور دوربین ، علامت APS-C است. دوربین­‌هایی که دارای سنسور نوع APS-C هستند، سنسورهای کوچک­‌تری نسبت به دوربین­‌های full-frame دارند. ضریب برش دوربین­‌های سایز APS-C شرکت کانن 1.6 است. این علامت بر‌روی لنز بدین معنی است که لنز مذکور بر روی دوربین­‌های دارای این سنسور قابل نصب است.

APS-H : این علامت نشان دهنده یکی دیگر از سایزهای سنسور دوربین‌های شرکت کانن است که ابعادی بین APS-C و full-frame دارند. سنسورهای نوع APS-H از سنسورهای APS-C بزرگ­تر و از سنسور­های full-frame کوچک­تر هستند.

سری L
L : از جمله با کیفیت‌ترین و همچنین گران­ترین لنزهای شرکت کانن ، لنز‌های سری L می‌باشند. کیفیت بالای این لنز‌ها سبب شده‌است تا در میان عکاسان حرفه‌­ای بسیار محبوب شوند. لنز­های سری L ، گستره وسیعی از لنزهای زوم و تک کانونی دارای فواصل کانونی مختلف را در خود جای داده‌­اند که از ویژگی­‌های بارز این سری لنزها می‌­توان به پشتیبانی از موتور­های فوکوس USM اشاره کرد. همچنین بیشتر لنز­های این سری، در برابر رطوبت و گرد و غبار مقاوم هستند. این لنز­ها به طور معمول بر روی دوربین­‌های full-frame کانن استفاده می‌شوند، اما برخی از این لنزها را بر‌روی دوربین‌­های DSLR دارای سایز سنسور APS-C و APS-H نیز می‌­توان استفاده کرد. یکی از نشانه‌­های شناسایی این لنزها، نوار قرمز رنگی است که در بخش جلوی آن­‌ها دیده می‌­شود.

مشخصات روی لنز _ نوع موتور

USM : علامت USM ، مخفف شده عبارت UltraSonic Motor بوده و بیانگر وجود قابلیت موتور فوکوس خودکار التراسونیک در لنز است. موتورهای USM نوع خاصی از موتور­های سریع و کم صدا می‌باشند که امروزه به‌طور گسترده در لنزهای کانن استفاده می­‌شوند.

STM : نوع دیگری از موتور­های بی‌­صدای شرکت کانن ، موتور­های Stepper Motor‌ می‌باشند که معمولاً بر‌روی لنزهای دارای این موتور، علامت STM به چشم می­‌خورد. این نوع موتور­های سریع و کم­‌صدا­ با به­‌کارگیری مکانیزم fly-by-wire focusing ، از مناسب­‌ترین لنز­های فیلمبرداری می‌باشند.

قابلیت‌های دیگر

IS : وجود این علامت که مخفف شده عبارت Image Stabilizer می‌باشد، بیانگر این مسئله است که لنز مربوطه به سیستم لرزشگیر داخلی مجهز است. سیستم تثبیت کننده تصویر شرکت کانن ، یکی از قابلیت‌­های کاربردی قرار داده شده در برخی از لنزهاست که در هنگام استفاده از دوربین ، اثر لرزش دست را تا حد بسیاری خنثی می‌­کند.

TS-E ‏:  نوع خاصی از لنزهای کانن ، لنز­های tilt-shift هستند که در آن­‌ها امکان تغییر زاویه صفحه کانونی (focal plane) نسبت به سنسور وجود دارد. لنزهای دارای این قابلیت، علامت TS-E را بر‌روی خود دارند. مکانیزم کار این لنزها دارای حرکاتی مثل خم شدن لنز به بالا و پایین (tilt)، حرکت جانبی بر روی محور سنسور تصویر (shift) و چرخش لنز به دور خود (rotation) است. کاربرد این لنزها بیشتر در عکاسی معماری برای از بین بردن اعوجاج در فواصل کانونی واید است. (برای مشاهده بهترین لنز و دوربین مناسب عکاسی معماری کلیک کنید)

DO : عبارت Diffractive Optics که به اختصار DO نوشته می­‌شود، بیانگر وجود قابلیتی خاص در لنزها است و در لنز­های دارای این قابلیت از المان­‌هایی استفاده می­‌شود که پرتو­های نور را بیشتر از المان­‌های معمولی (refractive) خم می­‌کنند. به همین سبب لنز­های DO ، وزن و ابعاد کمتری نسبت به موارد مشابه خود دارند. لنز­های دارای این قابلیت، ضمن دارا بودن علامت DO بر روی خود، دارای یک خط سبز رنگ بر روی المان جلویی هستند. به‌عنوان مثال، لنز نشان داده شده در این تصویر (EF 400mm f/4 DO IS USM) به گفته شرکت کانن ، 27 درصد کوچک­تر از نمونه 400 میلی­متری مشابه است و همچنین وزنی 31 درصد کمتر از آن دارد.

معنی اعداد روی لنز چیست ؟

II ، III :  وجود اعداد رومی بر روی یک لنز بیانگر نسخه­‌های جدید­تر یک لنز هستند. II نماد نسل دوم و III نماد نسل سوم یک لنز بوده که معمولا نسل‌­های جدید با افزایش امکانات و نیز ارتقای کیفیت همراه هستند.

AF ، MF : این علائم که معمولا بر‌روی یک سوئیچ مشاهده می‌­شوند، بیانگر تغییر حالت فوکوس از خودکار به دستی و بالعکس هستند.

FT-M : این علامت، بیانگر وجود قابلیت Full-Time Manual Focus در لنز­های کانن است. به سبب این قابلیت، برای استفاده از فوکوس دستی، نیازی نیست که سوئیچ فوکوس را به MF (فوکوس دستی) تغییر دهید و در حالتی که سوییچ بر روی (فوکوس خودکار) است نیز، می‌­توانید از قابلیت فوکوس دستی استفاده کنید.

علائم مربوط به المان‌های خاص

UD و  Super UD بر‌روی لنز­هایی که عناصر اپتیکی Ultra Low Dispersion و Super UD در آن­‌ها استفاده شده‌است، علائم UD و Super UD را مشاهده می­‌کنید. از مزایای این المان‌ها، کاهش خطا­های رنگی (chromatic aberration) در تصویراست.

Fluorite : نمایشگاه هنر ایران: پوشش فلورین، یکی از المان­‌های خاصی است که شرکت کانن برای کاهش خطاهای رنگی در لنز­های خود به‌کار می‌­گیرد.

SSC : پوشش Super Spectra Coating ، بازتابش نور از المان­‌های داخلی لنز را تا حد زیادی کاهش می‌دهد. کاهش بازتاب نور از المان­‌های لنز، اثرات مشکلاتی نظیر Flare و Ghosting را به کمترین حد خود می‌­رساند و کنتراست و همچنین شفافیت تصاویر را بالا می­‌برد. لنزهای دارای این قابلیت علامت SSC را بر‌روی خود دارند.

مطلبی که مطالعه کردید تلاش داشت تا توضیحاتی درمورد علائم اختصاری لنزهای کانن را در «نمایشگاه هنر ایران» به شما ارائه دهد، در صورتیکه محتوای این صفحه را کافی نمی دانید یا سوالی دارید از طریق ارسال دیدگاه با ما در میان بگذارید.
اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 + 9 =