نمایشگاه هنر ایران: 10 نکته برای عکاسی از غذا و خوراکیها
عکاسی غذا و خوراکیها (Foods Photography) رشتهای از عکاسی است که هنرمندان عکاس با دقت و نورپردازی و بهره گیری از تکنیکهای عکاس، عکسهای هوس انگیز و خوش رنگ و لعابی از خوراکیها میگیرند.
البته این کار ممکن است توسط افراد معمولی و با استفاده از دوربین تلفن همراه نیز انجام شود، حتی ممکن است عکسهایی با کیفیت و قابل قبول نیز بیاندازد، در هر صورت انجام عکاسی غذا و خوراکیها به دقت و تخصص نیاز دارد.
عکسهای خوراکیها برای افراد عادی بیشتر جنبه یادگاری ممکن است داشته باشد، اما برای هنرمندان و عکاسهای حرفهای جنبه تجاری دارد.
ممکن است اینطور به نظر برسد که عکاسی از غذاها و خوراکیها کار سادهای است، اما اصلا چنین نیست و مهارتهای خاصی میخواهد. هر چند در مدت زمان کم، با وجود علاقه و با رعایت چند نکتهٔ ساده میتوانید این کار را به مانند فردی حرفهای انجام دهید.
1. اول عکس بگیرید
واضح است که باید پیش از اینکه خوردن را آغاز کنید، از غذا عکس بیاندازید. البته پس از خوردن بخشی از غذا و برای نشان دادن محتویات آن هم میتوانید این کار را انجام دهید، اما ترجیحا اگر میخواهید عکسی زیبا ثبت کنید، همان ابتدا و زمانی که غذا دست نخورده است این کار را انجام دهید.
2. از نور طبیعی استفاده کنید
بزرگترین اشتباهی که عکاسان هنگام عکسبرداری از غذا انجام میدهند، استفاده از فلش است. به ویژه فلشی که مستقیم به بشقاب غذا تابانده میشود. این نور باعث میشود که رنگهای طبیعی، زیبایی و درخشندگی خودشان را از دست بدهند. اگر واقعا میخواهید که از فلش بهره ببرید، از تابش مستقیم آن به ظرف غذا خودداری کنید.
در واقع بهترین نور برای عکسبرداری از غذا، نور طبیعی است. برای داشتن نور طبیعی میتوانید به فضای بیرونی رستوران بروید یا اینکه کنار پنجره بنشینید. اگر بیرون مینشینید، توجه کنید که نور خورشید مستقیم به ظرف نتابد. در کل هر نور مستقیمی میتواند نتیجه را با رنگهای غیر طبیعی جلوه دهد. برای دور ماندن از تابش مستقیم نور خورشید، میتوانید از یک چتر استفاده کنید یا زیر سایهٔ درختی بنشینید. روزهای ابری برای عکسبرداری از غذا بسیار مناسبند.
3. سادگی را رعایت کنید
سوژهٔ اصلی عکس باید ظرف حاوی غذا باشد. دور و بر سوژه را زیاد از حد شلوغ نکنید. از دیافراگم واید برای تار کردن موارد غیر سوژهٔ اصلی استفاده کنید. در ضمن حواستان به پس زمینه هم باشد. از یک پس زمینهٔ ساده، مثل یک میز چوبی بهره ببرید.
4. کدام مود؟ پرتره یا لند اسکیپ؟
نمایشگاه هنر ایران: اگر قرار است عکسهایتان را بفروشید، باید به ترکیببندی توجه زیادی داشته باشید. معمولا برای عکاسیهای این چنینی از مود پرتره استفاده میشود. هر چند میتوان از مودهای دیگر هم استفاده کرد. فقط به خاطر داشته باشید که عکس شما ممکن است در اندازهٔ بزرگ یا خیلی کوچک مورد استفاده قرار گیرد، پس ترکیببندی آن بسیار اهمیت دارد.
5. فوکوس را به درستی انجام دهید
یکی از بزرگترین چالشهایی که هنگام عکاسی از غذا با آن مواجه میشویم بحث فوکوس است. فوکوس باید به گونهای باشد که بخش اصلی خوراک در مرکز توجه قرار گیرد. در واقع داشتن فوکوس خوب بستگی به ترکیب سرعت شاتر و عمق میدان دارد. وقتی سرعت شاتر پایینتر باشد، باید ثبات دوربین هم بیشتر شود. توصیه میشود که سرعت را کمتر از 1/60 ثانیه نکنید.
در ضمن میتوانید زمانی که سرعت شاتر به اندازه کافی نیست، از ISO هم استفاده کنید. البته حتما یادتان باشد که هر چه ISO بیشتر باشد، نویز تصویر هم بیشتر خواهد شد. عمق میدان را هم فراموش نکنید. اگر میخواهید بیشتر عکس فوکوس داشته باشد، باید عدد دیافراگم را بزرگتر انتخاب کنید.
6. مود خام را انتخاب کنید
عکاسی با مود خام به شما امکان میدهد که بعدا هر تغییری را که دوست دارید روی عکس اعمال کنید. فقط توجه کنید که عکسهای خام حجم بیشتری نسبت به عکسهای JPEG خواهند داشت.
7. تصاویر را زاویهدار بگیرید
تا آنجا که ممکن است از عکاسی مستقیم و از بالا خودداری کنید. عکاسی از بالا غذا را تخت و بدون هیچ حجمی نشان میدهد و این اصلا زیبا نیست. به جای آن میتوانید عکاسی را از یک زاویه یا حتی از سطح چشم انجام دهید.
8. عمل کراپ را با دقت انجام دهید
به یاد داشته باشید که نیازی نیست عکس شما حاوی تمام بخشهای ظرف غذا باشد. از کراپ کردن یا بریدن تصویر نترسید. هنگام بریدن فقط به بخش اصلی توجه کنید. جایی را انتخاب کنید که تمام مواد تشکیلدهندهٔ خوراک را نشان دهد. فقط توجه کنید که برای داشتن نمای بسیار نزدیک به لنز ماکرو نیاز دارید.
9. به فراتر از ظرف غذا نگاه کنید
یادتان باشد که برای عکاسی از غذا لزوما نباید همیشه از ظرف حاوی غذا تصویربرداری شود و میتوان به فرایند تولید غذا هم به عنوان یک سوژهٔ مناسب نگاه کرد. پس اگر فرصتش را دارید به آشپزخانه بروید و از آشپزها هنگام تهیهٔ غذا عکس بگیرید. به علاوه میتوانید مواد اولیه را هم سوژهٔ عکاسی خود کنید.
10. سری به بازار بزنید
نمایشگاه هنر ایران: به یاد داشته باشید که در بازار میتوانید از نزدیک از مواد اولیه و حتی استندهای غذا که در مقابل چشمان شما غذا میپزند عکس بیاندازید. در واقع بازارها محل خوبی برای تمرین عکاسی از غذا هستند.
عکاسی از غذا، این روزها نه تنها برای کاربردهای تبلیغاتی طرفدار فراوان دارد، بلکه مسابقاتی نیز برای آن برگزار میشود. اگر میخواهید در یکی از این مسابقات شرکت کنید و یا برای مجله، سایت یا موسسهای خاص از غذاها عکس گرفته و ارسال کنید باید به خوبی بدانید که جذابیت هر عکس غذا به چه عواملی بستگی دارد. در ادامه چند ترفند ساده را به کمک یک ویدیو و کمی توضیحات آمورش میدهیم.
این ترفندها را یک طراح غذا به نام Anna Lee در اختیار قرار داده تا برای داشتن بشقاب غذایی جذاب که به عکس غذایی اشتهاآور منتهی شود، به ما کمک کند.
سادهترین نکتهای که باید در نظر داشته باشید این است که مواد غذایی در بطور جداگانه در چندین بشقاب قرار دهید و سپس آنها را به طور مساوی در سطح بشقاب پخش کنید؛ بدین ترتیب رنگهای مختلف در قسمتهای مختلف بشقاب قرار میگیرند و با حفظ تعادل رنگی، به آن زیبایی بیشتری میبخشند.
به زاویه دوربین توجه کنید و بهترین قطعه از مواد غذایی را در جایی قرار دهید که میخواهید از آن سو عکس بگیرید.
برا حفظ طراوت و تازگی عکس سبزیجات، از اسپری آب استفاده کنید. برای گوشت، مرغ و مواد پروتئینی، از یک قلم مو استفاده کنید و به سطح این مواد کمی روغن اضافه کنید تا درخشندگی آنها را بیشتر کند.
نمایشگاه هنر ایران: با اضافه کردن کمی خردههای شیرینی به اطراف ظرف حاوی شرینی، یا خردههای نان و قطرههای آب به بشقاب غذا، به آن ظاهری واقعیتر ببخشید و از مصنوعی بودن آن کم کنید. با این کار بیننده احساس میکند که اشتهایش به تحریک شده و دلش میخواهد تکهای از آن غذا یا شیرینی را بردارد.
در پایان باید گفت که عکاسی از غذا میتواند واقعا چالش برانگیز باشد. چالشی که باید اعتراف کنیم اغلب آنطور که باید و شاید در آن موفق نیستیم. برای داشتن عکسهای خوب در این حوزه، همهٔ ما به برنامهریزی، خلاقیت در ترکیببندی و مهارتهای حرفهای نیاز داریم.
فراموش نکنید که علاوه بر تمرین کردن باید عکسهای زیادی را نیز ببینید؛ کانالهای آشپزی، حسابهای اینستاگرام، وبسایتهای عکاسی از غذا و … همگی میتوانند به بهبود کیفیت عکسهایی که میگیرید کمک کنند.