معرفی نگارگری به عنوان هنری ماندگار
نمایشگاه هنر ایران: نگارگری به عنوان هنری ماندگار در ایران زمین مطرح است. نمی توان به راحتی از این آثار و هنرمندان ارزشمند آن گذشت. دایرکتوری هنرمندان، طراحان گرافیک و آثار هنری آرت سی وی در این مقاله به ابعاد مختلف این هنر دیرینه می پردازد.
گاهی به عنوان یک هنرجو یا هنرآموز علاقه مند به کسب اطلاعات مناسبی از هنر نگارگری دارید. سعی کردیم در این مقاله نگاه جامعی به نگارگری به عنوان هنری ماندگار در ایران زمین داشته باشیم.
هنر نگارگری استادان و هنرمندان فراوانی را در ایران به خود اختصاص داده است. تابلوهای بسیاری با استفاده از این هنر پدید آمده اند که بیش از نیمی آن ها در خانه ها و ساختمان های مختلف به منظور ویژه نمودن دکوراسیون استفاده می شوند. یک نگارگر با شور و ذوقی که وارد نقاشی خود می کند، قادر خواهد بود بیننده را به یک فضا و محیط دیگر وارد نماید. از این رو نگارگری به عنوان هنری شناخته می شود که در آن خلاقیت بالایی دخیل می باشد که این خلاقیت همراه با روح و احساس نگارگر است.
واژه نگارگری، برابر با نگاریدن، کشیدن نقش، نقاشی و صورتگری آمدهاست.
واژه نگارگری ایرانی به چند شیوه نقاشی ایران در دورههای گوناگون تاریخی گفته میشود که میتواند وابسته به یک کار هنری بزرگتر مانند کتاب، چیزهای کاربردی و آرایشی و با چندین شیوه مانند گل و مرغ، تذهیب، تشعیر انجام شود و یا اینکه همچون کاری جداگانه مانند یک پرده، بوم، مرقع و یا نقاشی دیواری انجام گیرد.
گفتن واژه مینیاتور به نگارگریهای کهن ایرانی نارسا و گمراه کننده و کمی غیر منطقی است.
واژه مینیاتور کوتاه شده واژه فرانسوی مینیموم ناتورال و برابر با جهان کوچک است و در واژه برابر با کوچکتر نشان دادن است. این واژه در آغاز سده گذشته در فرهنگ مطالعاتی هنر ایران راه یافت و سپس به گونه همگانی کاربرد پیدا کرد. واژه مینیاتور تنها به نگارگری ایرانی گفته نمیشود بلکه هر اثر ریز نقش و ظریف هنری که این ویژگیها را داراست به همین نام خواندهمیشود.
نگارگریهای ایرانی را، چه کهن چه نو، که از شیوه و روش اروپایی پیروی نکرده و دارای ویژگیهای نقاشی کهن و جداگانه ای هست، مینیاتور نامیدهاند درواقع این واژه یک لغزش فراگیر پرکاربرد شدهاست که واژه شایسته این زمینه را باید نگارگری نام گذاشت و گفت: هرچند که نگارگریهای ایرانی از لحاظ اندازه و ریزنقشی با مینیاتورهای قرون وسطی شباهت دارد اما این دو از لحاظ معنا و حتی کیفیت بصری قرابتی با یکدیگر ندارند.
آثار بسیار زیادی توسط استادان به نام نگارگری خلق شده اند که امروزه از آن ها در جاهای مختلف نگهداری می شوند. به عنوان مثال استاد فرشچیان نگارگر بزرگ ایران تابلوی معروف عصر عاشورا را کشیده است که موزه آستان قدس رضوی وظیفه نگهداری آن را بر عهده دارد.
- نگاره گری یوسف از زلیخا، بوستان سعدی، اثر کمال الدین بهزاد
نقاشی نگارگری ایرانی
ابزار کار هنر نگارگری
ابزار کاری که یک نگارگر به آن ها نیاز دارد در مقایسه با دیگر هنرها بسیار محدود بوده اند و تهیه آن ها کار سختی نخواهند بود. لوازمی که باید تهیه شوند شامل موارد زیر هستند:
- قلم مو
- بوم مینیاتور
- روغن
- رنگ
بوم نگارگر خود شامل بخش هایی همچون تخته، کاغذ، مقوا، فیبر، عاج و استخوان می شود. همچنین برای اینکه از اثر نهایی مراقبت شود، نگارگر روغن را مورد بهره وری قرار می دهد. همچنین رنگ ها نیز تنوع بسیار بالایی را دارند که غالبا نگارگر ها (مینیاتوریست ها) از رنگ های دست ساز خود استفاده می کنند.
انواع نگارگری
نگارگری (مینیاتور) می تواند دارای سبک های مختلفی باشد که هر فردی با توجه به روحیه و یا استعداد خود روی یکی از آن ها کار می کند و توانایی های خود را افزایش می دهد. انواع هنر مینیاتور را می توان به دسته های زیر تقسیم بندی کرد:
- آبرنگ روحی
- سیاه قلم رنگی
- سفید قلم
- مینیاتورهای زیر روغنی
- هنر مینیاتور
نمایشگاه هنر ایران: نگارگری از هنرهای برجسته ای است که در آن نگارگر تمامی اجزا و نمادهای طبیعت را در قالب یک اثر کوچک به نمایش در می آورند. نام این هنر از کلمه فرانسوی مینی موم ناتورال مخفف شده است که به طبیعت کوچک و ظریف اطلاق می شود. قدیمی ترین مینیاتوریست ها مربوط به سده 16 میلادی بوده اند که اثر خود را بر روی پوست یا مقوا اجرا می کردند.
تپندگی این هنر را می توانید در اصفهان مشاهده کنید که استادان به نامی را به خود اختصاص داده است. به همین علت آثار بسیار زیادی از دوران صفویه تا به حال از هنر نگارگری بر جای مانده اند. طرح هایی که در بر روی هر کدام از این بوم های نقاشی دیده می شوند، بسیار متنوع هستند و دلیلی که وجود دارد این است که هر هنرمند ذهنیت خاصی را در وجود خود دارد و با بینشی که دارد اقدام به خلق یک اثر ویژه می کنند.
از این رو هنر نگارگری نه تنها در ایران بلکه در کشورهای خارجی نیز رواج بالایی داشته است و محبوبیت بالایی را نیز کسب کرده است. آثار زیبایی که از این هنر وجود دارند سبب شده اند که بسیاری از افراد نمونه ای از این تابلوها را تهیه نمایند و در خانه های خود از آن ها به عنوان یک دکوراسیون منحصر به فرد بهره ببرند.
جهت بازدید از بخش آثار نگارگری دایرکتوری هنرمندان “آرت سی وی” لطفا به این صفحه مراجعه فرمایید و همچنین شما هنرمند گرامی می توانید آثار خود را در این بخش به ثبت دائمی و با نام خود برسانید.