نمایشگاه هنر ایران: نکات و اصول اساسی در عکاسی انتزاعی
قوانین در عکاسی انتزاعی با بسیاری از سبک های عکاسی نظیر پرتره، مجالس و طبیعت تفاوت دارد و به شما این اجازه را میدهد تا ماهیت هنری خود را بیان کنید. به طور کلی عکاسی انتزاعی یعنی بیان افکار و احساسات با المانهای داخل تصویر بدون استفاده از قوانین عکسهای واقع گرایانه. با فراتر رفتن از نمایش یک شیء، صحنه یا هر عنصری به شکل معمول جزئیاتی آشکار و دیده میشوند که معمولا نادیده گرفته میشدند و تخیل بیننده را تحریک میکنند.
برخی از گرانقیمت ترین و با ارزش ترین آثار هنری جهان واقعا عجیب و غریب هستند و به نظر نمیرسد داستان خاصی را روایت کنند ولی بیننده را به سطح عمیق تری از فکر فرو میبرند. این از ویژگیهای بارز آثار انتزاعی است. در ادامه با هم میبینیم که چه چیز عکسهای انتزاعی را جذاب تر میکند.
عناصر کلیدی یک عکس انتزاعی چیست؟
سادگی
ترکیببندی
زاویه دید
نورپردازی
هارمونی و هماهنگی
راز و رمز
عکاسی انتزاعی برخلاف سایر ژانرها به دنبال پیروی از قوانین سخت عکاسی نیست و فقط چند عنصر وجود دارد که با گنجاندن آنها در عکس انتراعی خود، میتوانید عمق و جاذبه بیشتری به وجود آورید. این عناصر به عکسهای انتزاعی معنی و مفهوم مشخصی میبخشد و بیننده راحت تر میتواند با آن ارتباط برقرار کند.
سادگی
در نگاه اول عکسهای انتزاعی مبهم و پیچیده اند، اما وقتی مفهوم انتزاع درون عکس را دنبال کنید، المانهای مزاحمی را خواهید دید که حواس بیننده را پرت میکنند. این المانها نه تنها احساسات را تحریک نمیکنند بلکه باعث سردرگمی بیننده خواهند شد. با حذف هرکدام از این عناصر مزاحم، عکس سبک تر شده و راحت تر تفسیر میشود.
ترکیببندی
عکاسی انتزاعی از قوانین معمول عکاسی تبعیت نمیکند، با این حال دارای ساختار مشخصی است. حفظ الگوها و بافتها و دقت به تعادل رنگها میتواند بیننده را مجذوب تصویر کند. همچنین روی وزن بصری عکس نیز تاثیر بسیار زیادی میگذارد. ترکیب بندی کمک میکند تا سوژه اصلی بهتر دیده شود و تمرکز اصلی بیننده روی آن باشد.
زاویه دید
مانند ترکیب بندی ، زاویه دید نیز مشص میکند که سوژه چگونه دیده شود. زاویه مناسب زاویهای است که بتواند سوژه شما را کامل پوشش دهد و عوامل پرت کننده حواس را از کادر حذف کند. جدا از بحث عکاسی، بعضی از زاویههای غیرمعمول و متفاوت دارای انتزاعهای خاص و زیبایی هستند. با استفاده از خلاقیت خود میتوانید این زوایا را پیدا کرده و عکسهای خیره کننده ای بگیرید. سعی کنید همه جهات را بررسی کنید تا به نتیجه دلخواه برسید.
نورپردازی
نورپردازی یکی از مهمترین عناصر هر سبکی از عکاسی است که بسته به اینکه چگونه استفاده شود میتواند بر قسمتهایی از سوژه برتری ببخشد. جهت و حجم نور نیز بسیار مهم است. معمولا عکسهای انتزاعی دارای نورپردازی خلاقانهای در پس زمینه هستند. اگر عکاسی انتزاعی را در فضای بسته انجام میدهید، دست شما برای نورپردازیهای متفاوت بازتر است. هرچند استفاده از نور بیشتر به خلاقیت و دید متفاوت شما بستگی دارد.
هارمونی و هماهنگی
نمایشگاه هنر ایران: المانهای موجود در یک تصویر انتزاعی محدود است، اما رعایت هارمونی در آن میتواند به تمرکز بیشتر بیننده روی سوژه اصلی کمک کند. برای مثال رنگهای تند و قوی با رنگهای نرم متعادل میشوند. رعایت هارمونی در تصویر شما باعث میشود چشم بیننده تنها سوژه اصلی را دنبال کند.
راز و رمز
هنر انتزاعی حس عاطفه و تخیل شما را تحریک میکند تا به دنبال کشف چیزهای متفاوت در یک اثر هنری باشید. این باعث میشود حتی از پیچیده ترین آثار هنری هم قدردانی کنید.
نکات عکاسی انتزاعی چکیده برای مبتدیان
با اشیاء روزمره شروع کنید
از عناصر طراحی به نفع خود استفاده کنید
ماکرو را امتحان کنید
از تجهیزات جانبی استفاده کنید
حرکت را ثبت کنید
سوژههای اضافی را حذف کنید
نوردهی را سفارشی کنید
شیوههای مختلف عکاسی را امتحان کنید
مرحله ادیت فرا میرسد!
برخلاف تصور عموم، عکاسی انتزاعی کار دشوار و پیچیده ای نیست و تنها به دید متفاوتی در عکاسی نیاز دارد. یعنی باید چیزهایی را کشف کنید که به صورت عادی در یک عکس وجود ندارند. در اینجا به بررسی چند نکته ساده در عکاسی انتزاعی میپردازیم.
1. با اشیاء روزمره شروع کنید
عکاسی انتزاعی شامل متفاوت نگاه کردن به همه چیز است. بنابراین میتوانید با اشیاء ساده در اطراف خود این کار را شروع کنید. هنگامی که به چیزهای روزمره و معمولی از زاویهای دیگر نگاه کنید، قادر به کشف تصاویر انتزاعی در همه جا خواهید بود. پس اشیاء دورتان بهترین وسیلهها برای تمرین کردنتان است.
نمایشگاه هنر ایران: یک وسیله را به صورت تصادفی انتخاب کنید و شروع به عکاسی از آن با زاویههای مختلف کنید. این شیء میتواند یک لامپ باشد یا یکی از وسایل آشپزخانه. باور کنید یا نه عکاسی انتزاعی به همین سادگی است.
2. از عناصر طراحی به نفع خود استفاده کنید
ترکیب بندی عناصر عکاسی با خط، شکل، الگو یا رنگ، بینندگان را تحت تاثیر قرار خواهد داد تا به شیوههای متفاوتی به عکس شما نگاه کنند. برای مثال با خطوط منحنی میتوان چشم بیننده را به سمت یک نقطه کانونی برد. الگوها و بافتها نیز همیشه جذاب هستند و با زوم کردن بر روی آنها نتایج جالبی را بدست خواهید آورد. به همین شکل از رنگها میتوانید برای افزایش تاثیر بصری و تاکید بر روی موضوعی خاص استفاده کنید. این عناصر را در اطراف خود پیدا و از آنها برای عکاسی انتزاعی استفاده کنید.
3. ماکرو را امتحان کنید
یکی از رایج ترین شیوه های عکاسی انتزاعی ، زوم بسیار زیاد روی یک چیز یا عکاسی ماکرو است. لنزهای زوم بسیار خوبند اما تنها در فاصلهی معین میشود از آنها استفاده کرد. اگر بخواهید خیلی به سوژه نزدیک شوید، باید یک لنز ماکرو تهیه کنید و به دنبال کشف سوژههای متفاوت و جذاب در اطراف خود باشید.
4. از تجهیزات جانبی استفاده کنید
استفاده از فیلترهای عکاسی به شما کمک میکند به تصاویر منحصر به فرد انتزاعی برسید. برای مثال فیلتر های رنگی را برای تغییر در رنگهای عکس امتحان کنید یا از سطح یک شیشه شفاف یا سطح آب یا حتی پنچره ماشین در یک روز بارانی عکاسی کنید. این میتواند منجر به انعکاس غیرعادی نور شود که از لحاظ بصری تصاویر جالبی خواهند شد.
اما علاوه بر اینها خودتان نیز دنبال سوژههای مختلف بگردید و از آنها عکاسی کنید تا به نتیجه دلخواه خود برسید.
5. حرکت را ثبت کنید
در بسیاری از ژانرها، مات شدن تصویر عکس را خراب میکند اما در عکاسی انتزاعی میشود از همین موضوع استفاده مثبتی داشت. برای مثال دوربین خود را در زمان ثبت تصور حرکت دهید. این حرکت میتواند روی یک محور افقی صاف باشد یا یک محور مارپیچ یا دایره ای. به این شکل الگوهای جذاب و متفاوتی را بدست میآورید.
نمایشگاه هنر ایران: به یاد داشته باشید که برای ثبت حرکت باید از سرعت پایین شاتر استفاده کنید؛ مثلا 1/10. اگر عکس شما بیش از حد نوردهی میشود، باید از مود اولیت سرعت شاتر استفاده و دیافراگم خود را باز کنید تا نوردهی جبران شود.
6. سوژههای اضافی را حذف کنید
برای ساده نگه داشتن تصویر خود باید بعضی از عناصر را حذف کنید. البته این کار نیاز به تمرین و تجربه دارد که دقیقا بدانید کدام سوژه حذف شود بهتر است. حضور یک سوژه دوم در عکس میتواند به طور کامل توجه بیننده را نسبت به خود جلب کرده و او را از سوژه اصلی دور کند. پس دقت کنید که حتما عناصر و سوژههای اضافی را حذف کنید.
7. نوردهی را سفارشی کنید
تغییر جهت و تنظیم قدرت نور میتواند اثرات متفاوتی روی عکس شما بگذارد. برای مثال با تمرکز نور روی یک سوژه، نقطه کانونی عکس به وجود میآید. همچنین قرار دادن منبع نور در طرفین میتواند سایههای برجسته ای را به وجود بیاورد. نور پخش شده نیز تمرکز را از روی یک سوژه خاص برمیدارد، تا بیننده مجبور شود به همه جا توجه کند. از نور پس زمینه و پیش زمینه و تلطیف کننده در اطراف سوژه خود استفاده کنید تا نتایج خوبی را بدست آورید. لایت بلاستر نیز گزینه خوبی برای یک نورپردازی متفاوت است.
8. شیوههای مختلف عکاسی را امتحان کنید
پیش نیاز این مورد این است که دوربین خود را بشناسید. سپس هنگامی که یک ایده خوب به ذهنتان رسید با تنظیمات بازی کنید و آنها را به شیوههای مختلف دستکاری کنید. مثلا میتوانید با فوکوس بازی کنید یا عمق میدان را تغییر بدهید یا دوربین خود را بچرخانید و از زوایای عجیب عکاسی کنید. حتی میتوانید تراز سفیدی را تغییر دهید تا رنگهای متفاوتی داشته باشید.
9. مرحله ادیت فرا میرسد!
علاوه بر آزادیای که در تمامی مراحل دارید تا از خلاقیت خود استفاده کنید، مرحله ویرایش نیز کاملا دست شما را باز میگذارد. برای ویرایش عکس های انتزاعی نیز قوانین خاصی وجود ندارد. میتوانید تغییر شکل دهید، کراپ کنید یا حتی تصویر را وارونه کنید و رنگها را عوض کنید. مرحله ادیت و ویرایش نیز کاملا به خلاقیت شما بستگی دارد.
نمایشگاه هنر ایران: حالا نوبت شماست، دوربین خود را بردارید و با استفاده از نکتههایی که گفته شد از سوژههای اطراف خود عکس بگیرید. آیا شما هم پیشنهادی برای عکاسی انتزاعی دارید؟
قوانین در عکاسی انتزاعی با بسیاری از سبک های عکاسی نظیر پرتره، مجالس و طبیعت تفاوت دارد و به شما این اجازه را میدهد تا ماهیت هنری خود را بیان کنید.